TIP NA VÝLET: Park kolem zámku v Petrohradu oplývá sytou zelení
Zámek Petrohrad u Podbořan. Foto: redakce
Výlety

Petrohrad – Nad tou vesnicí stával odjakživa hrad, z nějž správce dohlížel na celé panství. Jenže pak se doba změnila, studené a těžko přístupné skalní hrady zpustly a šlechtici si pro sebe začali stavět mnohem pohodlnější sídla - zámky.

Petrohrad u Podbořan jako by chtěl být čítankovým příkladem: na skalním hřebenu mezi listnatými kmeny stojí opuštěné rozvaliny hradu Petršpurku, dole pod lesem jsou krásné louky, anglický park plný stromů, trávníků a keřů a pěkné budovy nevelkého barokního zámku.

Teď ve vrcholícím jaru park kolem zámku doslova kypí zelení. Mladé listy rozechvívá větřík, ptáci zpívají jako o závod, přes louku se plíží kočka, v níž se možná probudily lovecké instinkty. Procházka přírodou v okolí zámku může být příjemným a uklidňujícím odpočinkovým výletem.

Samotný zámek pro veřejnost není běžně přístupný. Je to národní kulturní památka a od poloviny minulého století se využívá jako psychiatrická léčebna. V jejích prostorách se natáčely scény pro nedávno uvedený film Úsměvy smutných mužů s Davidem Švehlíkem v hlavní roli.

V okolí zámku se však výletníci procházet mohou podle libosti. Je pro ně připraveno i několik značených turistických tras. Petrohrad se zámkem, starým hradem, lesy, loukami, anglickým parkem, rybníkem i skalními stěnami dokáže nabídnout hodně zajímavých zážitků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru