Svatošské skály: Obdivujte skalní stěny, věže a jehly nad Ohří
Svatošské skály. Foto: Vitulenka
Výlety

Karlovarský kraj - Využijte nejspíš posledního hezkého a teplého počasí v tomto roce a pojeďte na výlet. Pozveme vás do Svatošských skal.

Jedinečný geologický útvar, Svatošské skály, se nachází v kaňonovitém údolí řeky Ohře mezi Loktem a Doubí u Karlových Varů. Skály tvoří velmi zvláštní žulové skalní stěny. Návštěvníci tam můžou vidět skalní stěny, věže a jehly. Samotné skalní bloky dosahují výšky 50 metrů a na jejich vrcholcích jsou často vzácné erozní obří hrnce.

Přitažlivosti skalám dodávají pověsti o knížeti duchů Janu Svatošovi. Podle nich je útvar zkamenělým průvodem svatebčanů. Lokalita je přístupná jenom pro pěší turisty. Národní přírodní památka je součástí naučné stezky Doubí - Svatošské skály.

Základním morfologicky zajímavým tvarem jsou příkré erozní svahy, které vytvořila řeka. Jejich sklon se nejčastěji pohybuje okolo 40-50°. Skály jsou tvořeny tzv. „loketskou“ žulou. Je to světlá , dvojslídná hornina. V lokalitě se nachází velké množství druhů dřevin a bylin.

Svatošské skály byly inspirací pro řadu umělců a známých osobností. Jednou z nich byl zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud. Mezi umělce, které toto místo inspirovalo, patří také J. W. Goethe. Další osobností, která pravidelně navštěvovala Svatošské skály, byl i Vilém Mrštík.

Kde je najdete

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru