OBRAZEM: Svět kostiček vás pohltí, ať je vám pět, nebo užíváte úcty seniora
Vernisáž výstavy. Foto: Ilona Kaulfuss
Výlety

Teplice – V Regionálním muzeu v Teplicích začala ve čtvrtek 16. ledna výstava modelů ze stavebnice SEVA. Člověk by předpokládal, že se přes drobotinu nedostane k vystaveným předmětům. Chyba. Převažovali dospěláci. A pokud ve vás tříme pochybnost o intenzitě dojmů seriózní střední a starší generace, vyvedu vás z omylu. První, kdo se osmělil po zahájení výstavy využít možnost si se stavebnicí SEVA hrát, byly dvě dámy zralého věku. Radost z nich čišela na všechny strany a dámy byly úžasné. Stavebnice nerozlišují, kolik vám je let. O tom by ostatně mohl vyprávět Petr Šimr, který je autorem vystavených modelů a hraní se stavebnicemi zasvětil svůj profesní i rodinný život.

Petr Šimr nevystavuje v Teplicích poprvé. Před dvěma roky tu prezentoval modely ze stavebnice LEGO. „Já jsem byl vždycky Legař. A jednoho krásného dne jsem si řekl, že už je to tak drahý, že bych se mohl uklidnit a ty milióny začít strkat někam jinam. Rozhodl jsem se pracovat s českou stavebnicí SEVA, která už má 40letou tradici. Nejenom na českém trhu, ale i v zahraničí.“ Petr Šimr je držitelem tří rekordů v databázi agentury Dobrý den. „Jsem vlastně největším sběratelem výrobního portfolia SEVY, včetně podpultovek a alternativ, které nikdy oficiálně nevzešly do nějaké stavebnice. Jsem zároveň největším stavitelem z této stavebnice a třetí rekord se týká sběratelství výrobního portfolia firmy KOVO Semily, která u nás vyráběla do roku 1979.“

Foto

Na výstavě v teplickém muzeu jsou k vidění kromě autorských modelů Petra Šimra ze stavebnice SEVA, dva zapůjčené pohyblivé modely. Dvouplošník, kterému se točí přední rotor a větrný mlýn, kterému Šimr říká Orloj. V momentě, kdy se totiž začne točit turbína, pohybují se uvnitř postavičky sedláků, kteří tahají mouku. Všechny vystavené autorské modely jsou originály, které není možné vidět nikde jinde na světě. Petr Šimr vlastní pro zabezpečení svého autorství ochrannou známku. Do Teplic přivezl i velké modely budov. Například kostel, hasičárnu, mateřskou školu a další. Původně chtěl podle svých slov postavit celé město. Jak ale přiznal, nejspíš by finančně vykrvácel. Jen ke stavbě kostela bylo zapotřebí neuvěřitelných 27730 kostiček.

Zastoupené jsou tdy modely vojenské techniky, různé dopravní prostředky a zvířata. V jedné ze dvou výstavních místností mají návštěvníci možnost si s kostičkami hrát. K dispozici je hned několik herních zón a kostičky ze stavebnic SEVA, BLOK, MOSAIC MAXI, COMBI CAR a DISCO.

Výstava SVĚT KOSTIČEK bude v teplickém muzeu otevřená do 21. března, každý den, kromě pondělí, od 10-12 a od 13-17 hodin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru