Ročov - Pokud si vyberete za svůj výletní cíl středověký klášter Nanebevzetí Panny Marie v Dolním Ročově, určitě ho nebudete hledat dlouho. Monumentální památka ležící v údolí mezi dvěma svahy pod městečkem Ročov u Loun má úctyhodné rozměry a její výjev se zalesněným kopcem v pozadí vytváří zvláštní poetickou atmosféru, takže se tento obrázek prostě nedá přehlédnout.

Klášter vznikl v době kolem roku 1380, tedy těsně před husitskými nepokoji a válkami. Působila v něm církevní komunita mnichů a žili tehdy tak, tak jak je to přibližně známé ze starých filmů. Husitské vřavy objekt poškodily jen mírně a církevní řád v něm pobýval dál. Mnohem větší pohromou byla třicetiletá válka a v ní rok 1631, kdy na Lounsko vtrhli Sasové a ročovský klášter vydrancovali a pobořili. Památka však byla pro církev a šlechtu důležitá, a tak přibližně o sto let později proběhla velká a nákladná rekonstrukce a ke klášteru přibyl i kostel.

Další náročné období si klášter užil v éře budování socialismu. Státní moc zrušila v roce 1950 činnost církevního řádu v tomto místě a zbylé mnichy přestěhovala do kláštera v Oseku. Z ročovské památky se postupně stalo skladiště, objekt pro duševně nemocné pacienty, nebo také dokonce věznice. Podle wikipedie v něm byli určitou dobu vězněni i hokejisté, mistři světa, odsouzení v roce 1950 komunistickou mocí ve známém politickém procesu za údajné protistátní postoje. Jeden z nejvyšších trestů tehdy dostal hokejista Augustin Bubník a část z něj si musel odpykat v ročovském klášteře augustiniánů – to už dnes vyznívá jako opravdu hořká ironie života.

0905rocov

Klášter Dolní Ročov: Foto: e-deniky.cz

Po roce 1989 byl klášter vrácen právě církevnímu řádu augustiniánů. Objekt je po složitých peripetiích doby ovšem značně zchátralý a k opravě by potřeboval investice ve stovkách milionů korun. V současnosti je rozlehlý klášter opuštěný, jen občas v jeho areálu probíhají různé akce pro veřejnost, například koncerty nebo farmářské slavnosti. V kostele pořádá farnost z Loun pravidelné mše. O záchranu kláštera v Dolním Ročově se snaží komunita dobrovolníků v čele se sochařem Janem Řeřichou, kteří spolupracují i se spolkem Moje Ročovsko. V současnosti například probíhají práce na opravách jedné z věží kostela. Přijďte nebo přijeďte se na neobvyklou památku podívat, návštěva zajímavého místa plného vrásek z prožité těžké historie stojí za to. K památce na výlet se dá dostat autem – zpevněná menší silnice vede až přímo před klášter - nebo také pěšky, jsou tam dobře vyznačené turistické trasy.

Kudy tam

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru