OBRAZEM: Místo věřících sedí v kostele duchové! A teď tam míří tisíce turistů
Kostel duchů. Lidi pod prostěradly nehledejte. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Manětín - Do obce Lukové na Manětínsku se dostanete za necelou hodinou autem ze Žatce nebo třeba Karlových Varů. Vesnička, ve které aktuálně žije jenom 7 obyvatel, působí opuštěně, přesto se tam hrnou davy turistů.

Důvodem je místní kostel. Kostel sv. Jiří vypadá zchátrale – rozbité schody, opadaná omítka. Uvnitř je ale to, co láká tisíce turistů. V lavicích místo věřících sedí duchové a se skloněnými hlavami se modlí k Bohu.

FOTO

32 unikátních soch vytvořil student Jakub Hadraba v roce 2012. Na své spolužáky navlékl prostěradla a další látky, které byly namočené do sádry. 30 minut bez hnutí pak museli studenti sedět, aby mohl vzniknout tento tajemný projekt. Duchové v lavicích představují postavy sudetských Němců, kteří dříve ve vesnici žili. Podle průvodce, který v kostele návštěvníkům vše vysvětlí a seznámí je z historií, jsou sochy také symbolem ztráty našich nejbližších. Každý totiž v sochách může vidět někoho, kdo mu byl blízký a kdo už není na tomto světě.

Kostel má nyní šanci, díky neobvyklé výzdobě, že se dočká nutných oprav.

Kostel můžete navštívit každou sobotu a neděli, vždy od 13 do 16 hodin. Vstupné je dobrovolné.

KUDY TAM

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru