Železnice slaví 150 let! Přijďte se svézt parním unikátem z roku 1903 a navštívit zajímavou výstavu
Parní motorový vůz M 124.001 Komarek. Foto zdroj: NTM
Výlety

Mostecko, Chomutovsko - Při příležitosti oslav výročí 150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku připravilo muzeum v Železničním depozitáři Národního technického muzea (dále jen NTM) Chomutov výstavu „Chomutov ve století páry“.

O víkendu 3. a 4. října 2020 oslavy výročí doprovodí jízdy parního motorového vozu Komarek z roku 1903 ze sbírky NTM, které budou vozit návštěvníky depozitáře v jeho areálu.

Parní motorový vůz M 124.001 Komarek bude vozit zájemce v areálu Železničního depozitáře NTM v Chomutově o víkendu 3. a 4. října 2020 každou hodinu od 10 do 16 hodin. Jízdenka pro návštěvníky depozitáře v hodnotě 20 Kč bude prodávána ve voze.

Parní motorový vůz M 124.001 Komarek byl vyroben v roce 1903 v Ringhofferově vagonce na Smíchově. Jedná se o jeden z nejvzácnějších exponátů železniční sbírky NTM, který spojuje v jednom vozidle lokomotivu a osobní vagon, a jako jediný vůz tohoto typu z našich tratí se dochoval dodnes. Jeho význam překračuje hranice České republiky. Vůz Komarek byl po náročné rekonstrukci v roce 2016 zprovozněn.

Ředitel Železničního muzea NTM Michal Novotný doplnil: „V Železničním depozitáři NTM Chomutov si mohou návštěvníci prohlédnou vzácná vozidla ze sbírky NTM, která jsou přímo spojena s historií železnice na Chomutovsku. Vyhlídkový salonní vůz Ústecko-teplické dráhy byl vyroben na zakázku bývalé Ústecko-teplické dráhy společností F. Ringhoffera v roce 1900 a využíván byl pro jízdy vedoucích představitelů společnosti, významných hostů a k inspekčním účelům.

S historií Ústecko-teplické dráhy je pevně svázán i další cenný exponát – parní lokomotiva Donnersberg (ex ATE IIIa.18, ČSD 322.302), kterou tato společnost zakoupila u lokomotivky Hartmann v Saské Kamenici již v roce 1870, což z ní činí druhou nejstarší dochovanou lokomotivu v České republice.“

0210ntm

Lokomotiva Donnersberg

Výstavu „Chomutov ve století páry“ připravilo NTM ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově a Oblastním muzeem a galerií v Mostě při příležitosti oslav výročí „150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku“ Výstava prostřednictvím textových panelů, dobových fotografií a vybraných exponátů představí Chomutov jako významný železniční uzel, kterým byl už od sedmdesátých let 19. století.

0210ntm2

Výstava „Chomutov ve století páry“

Výstava 150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku

Záměrem výstavy je připomenutí významného výročí železniční dopravy, která po 150 let hraje v regionu zásadní hospodářskou a společenskou roli a která v minulosti výrazně přispěla k přeměně zemědělského kraje na kraj průmyslový. Výstava představí dobové železniční předměty, předpisy pro osobní i nákladní dopravu nebo ukázky drážních kanceláří včetně vybavení.

Součástí je i výstava grafik Jiřího Boudy s železniční tématikou. Po celou dobu výstavy bude k dispozici také dětský koutek a fotokoutek. Doprovodný program, který bude s ohledem na stávající situaci pravidelně aktualizován na stránkách muzea a facebooku, bude doplněn především o komentované prohlídky a přednášky.

Vstupné: 30 Kč plné (dospělí) / 15 Kč snížené (studenti, senioři a držitelé rodinných pasů) / zdarma (děti do 6 let, pedagogický doprovod, studenti a pedagogové uměleckých škol a dějin umění, novináři, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, ICOM).

Jízdy parního vlaku 3. 10.

Předprodej jízdenek na přepážkách ČD v Mostě, Chomutově, Litvínově, Teplicích a Ústí n. L. byl zahájen v úterý 22. září. Jednotná cena jízdenky je 60 korun.

0210jizdnirad

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru