OBRAZEM: Znáte tuto skalní vyhlídku nad meandrem Labe? Jde o pravěké signalizační místo
Skalní vyhlídka nad meandrem Labe. Foto: Martina Nováková
Výlety

Dolní Zálezly – Mlynářův kámen nebo také Mlynářův kříž najdeme na okraji skalnatého srázu nad obcí Dolní Zálezly. Nejedná se ale o kámen, jak název napovídá, ale o vyhlídku s výhledy do údolí meandrující řeky Labe. Na dohled je například Porta Bohemica – Brána Čech.

Na vyhlídce stojí několikametrový kovový kříž, ve kterém je deska s německou básní: Mír, miluj nádhernou přírodu, miluj jejího stvořitele, miluj svého bližního, jako sebe samého (1914–1918 hrdinům vlasti).

Dříve se místu říkalo Hláska, protože sloužilo kvůli své poloze jako pravěké signalizační místo. Nedaleko se totiž nachází další dvě vyhlídky – Labská a Doerellova.

Na místo turisty zavede zelená značka, nejlepší je vyrazit z obcí Stadice a Dolní Zálezly.

Oblast mají v oblibě také lezci. Je tu celkem pět skalních masivů, které dosahují výšky 5 až 20 metrů. K lezení je zde 35 cest o obtížnosti 2 – 6+ UIAA. Na skalách jsou připevněné borháky a slaňovacími kruhy.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru