Do Karlových Varů míří festival Film a archtektura. Co návštěvníkům nabídne?
Body Buildings. Foto zdroj: Anna Mašátová
Co se chystá

Karlovy Vary - 30. září zavítá do Karlových Varů festival Film a architektura s dokumentem L’Esprit Le Corbusier. Vstup na projekci je zdarma.

Festival Film a architektura zavítá v prvním říjnovém týdnu do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela naplňuje letošní téma “Spojení”, poukazující na nezastupitelnou roli architektury nejen coby pojítka lidí, míst a kultur, ale také uměleckých a společenských disciplín.

„Výběr filmů je jako každý rok tím nejaktuálnějším, co za poslední rok vzniklo v zahraničí i u nás. Jedná se o výjimečné snímky, které budou promítány převážně poprvé a pro svou specializaci častokrát i naposledy, “ říká kurátorka programu Karolína Vacková.

L’Esprit Le Corbusier je vyprávěním režiséra Gillese Couderta o dospívání v největším souboru staveb Le Corbusiera v Evropě v takzvaném Unité d'Habitation ve Firminy. Dokument kombinuje svědectví mnoha současných tvůrců a obyvatel, kteří si každý svým způsobem nárokují vliv a odkaz tohoto revolučního architekta. Film přibližuje tři hlavní urbanistická díla Le Corbusiera – architektonický celek ve Firminy, letní dům Cabanon de Roquebrune a známou bytovou jednotku Cité Radieuse v Marseille. Přináší výjimečné obrazy těchto míst i nepublikované archivní záběry každodenního života 70. let.

Festival Film a architektura probíhá v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Jeseníku, Karlových Varech, Liberci, Mikulově, Nymburce, Olomouci, Ostravě, Plzni, Praze, Řevnicích, Vratislavicích nad Nisou, Vsetíně, Zlíně i slovenských Piešťanech paralelně se Dnem architektury. Ten láká od 1. do 7. října festival na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí v České republice i na Slovensku. Bohatý a zdarma přístupný program nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výlety vlakem či lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů. Na začátku října se pod heslem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti běžně nepřístupné budovy.

V rámci festivalu Den architektury v Karlových Varech můžete navštívit audiovizuální výstavu probíhajícího letošního a ukončeného loňského ročníku soutěžní přehlídky nejlepších architektonických realizací na území České republiky Česká cena za architekturu.

1. října proběhne druhá edice události Æntity.one.Default v prostorách bývalé Obřadní kaple v Drahovicích, 2. října můžete korzovat městem s výkladem památkáře Luboše Zemana z Národního památkového ústavu, zajít na představení V hlubinách Sargasového moře, nebo se vydat 3. října na prohlídku Grandhotelu Pupp s jeho ředitel Jindřichem Krauszem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru