19 tipů na víkend! Kouř stoupá z lokomotivy i čarodějnic, konají se historické slavnosti
Parní lokomotiva na Švestkové dráze. Foto: archiv
Co se chystá

Ústecký a Karlovarský kraj - Víkend na přelomu dubna a května je zaplněný nejrůznějšími akcemi napříč celým severozápadem Česka. Přinášíme výběr z nich. Vyrazíte na výlet parním vlakem přes České středohoří, přijedete na historické slavnosti do Litvínova, zajdete na pálení čarodějnic nebo přijdete čistit Nechranickou přehradu?

Karlovarsko

Pálení čarodějnic na Sokoláku

Tradiční oslavy filipojakubské noci s pálením čarodějnic si letos opět můžete užít na Sokolském vrchu. Zábavný program se spoustou soutěží, divadelním a hudebním vystoupení začne v sobotu v 17 hodin. Na místě bude i stánek s občerstvením a prodejem buřtů k opečení. Více tady.

Hauenštejnské čarování na Horním Hradě

Horní Hrad řečený Hauenštejn zve v sobotu od 10 hodin na Hauenštejnské čarování. Na programu bude velká hradní hra pro malé čarodějnice a čaroděje, hudební a šermířská vystoupení, divadlo či vystoupení tanečnic. Vstupné je 130 korun za dítě, 200 za dospělého a rodinné vstupné činí 550 korun. Akce skončí v 17 hodin.

Pálení čarodějnic v lesoparku Bohemia

Pálení čarodějnic si dozajista užijete také v areálu lesoparku Bohemia v Sokolově, a to v sobotu od 17 hodin. Čeká vás lampionový průvod v čele s dudákem a zapálení vatry s čarodějnicí. Vše za doprovodu vystoupení kapel Oxhole, Bran či Vojty Nedvěda & Tiebreaku.

Mostecko

Prvomájová parní jízda na Švestkové dráze

Společnost AŽD Vás zve na prvomájové parní jízdy na Švestkové dráze s historickou soupravou taženou parní lokomotivou. Ve vlaku bude řazen také bufetový vůz s točenou švestkovou limonádou, pivem a drobným občerstvením. Jízdenky lze zakoupit pouze ve vlaku, místa nelze dopředu rezervovat. První vlak vyjíždí v 8.41 z mosteckého nádraží směr Lovosice.

Studentský Majáles v Litvínově

Klasické stavění májky a pálení čarodějnic Litvínov nepořádá. V neděli ale bude velká Valdštejnská slavnost, které již tradičně v pátek předchází Majáles. Program začíná ve 14 hodin v Zámeckém parku. Na programu je vystoupení muzikantů, tanečníků, gymnastů. Zakončení studenského majálesu je v 19 hodin. Občerstvení a soutěže na místě pořádání jsou samozřejmostí.

Valdštejnská slavnost 2022

V sobotu Studentský majáles a v neděli Valdštejnská slavnost 2022. Litvínov bude tento víkend žít bohatým kulturním životem. Co vás čeká a kam můžete za zábavou vyrazit? Přinášíme program slavností, který zveřejnilo město Litvínov. Najdete ho zde.

Pálení čarodějnic s průvodem od hasičů

Město Meziboří a Jednotka sboru dobrovolných hasičů Meziboří pořádají v sobotu odpoledne Stavění máje a pálení čarodějnic. Koná se před budovou městského úřadu. Od půl druhé odpolední najdete při příjezdu na Meziboří stánky s občerstvením, malování na obličej, skákací hrad. Mezi druhou a půl čtvrtou se budou konat soutěže pro děti. Ve čtyři vyráží průvod za májkou od požární zbrojnice. Májka se staví od čtvrt na pět další půlhodinku. Po páté odpoledne bude vyhlášení nejhezčí masky. A opékat se budou i buřtíky, a to po vyhlašování soutěže. S sebou si vezměte hlavně dobrou náladu, ale také špekáčky a čarodějnický převlek.

Lidový běh okolo mosteckého náměstí

V neděli odpoledne startuje lidový běh okolo náměstí v Mostě. Není to maraton, oběhnout náměstí zvládne každý… Tak s tímto mottem se koná letošní, celkově již 24. ročník lidového běhu o pohár primátora města Mostu okolo 1. náměstí. Tradičně, a bude tomu tak i tentokrát, oběhnou běžci náměstí na 1. květnový den (letos neděle). Hlavní závod se poběží od 16 do 17 hodin, v něm poměří své síly mládež a dospělí, ročník 2010 a starší. Už v 15 hodin začíná závod dětí (ročníky 2011-2012, 2013-2014, 2015-2016, 2017-2018, 2019 a mladší). S vyhlášením výsledků kategorie dětí se počítá v 16:15 hodin, v kategorii mládež a dospělí v 17:15 hodin.

Chomutovsko

Pálení čarodějnic s Rodinným zápolením v zooparku

V sobotu se v chomutovském zooparku koná pálení čarodějnic s kozou Rózou spojené s Rodinným zápolením. Na programu budou hudební vystoupení, soutěž o nejhezčí dětskou i dospělou čarodějnici, zábavný program pro děti či zapálení vatry. Akce začíná od 16 hodin a končí v 19:00. Rodiny, které předloží soutěžní kartu Rodinného zápolení, mají vstup zdarma. Info zde.

Čarodějnice u zámku v Klášterci nad Ohří

Pálení čarodějnic bude v sobotu probíhat také u zámku v Klášterci nad Ohří. A co na vás bude čekat? Hudební divadlo Hnedle vedle, soutěže pro děti dospělé, soutěž o nejhezčí masku čarodějnice a opékání špekáčků (vlastních). Akce startuje od 17 hodin.

Unikátní Legiovlak na jirkovském nádraží

Legiovlak se do 1. května usídlil na starém jirkovském nádraží. Jedná se o unikátní expozici replik legionářských vagonů z let 1918 až 1920, kdy českoslovenští legionáři ovládli Sibiř. V celkem čtrnácti vozech čeká na návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií. Legiovlak bude v sobotu přístupný od 9 do 19 hodin. Píšeme více tady.

Lounsko a Žatecko

Čištění Nechranické přehrady

V sobotu 30.4. se sejdou milovníci přírody na návsi obce Poláky, aby sesbírali odpad, který se zachytil na březích naší největší nádrže na severu Čech. Sraz je v půl 8 ráno. Vytipována jsou místa pod obcemi Tušimice, Poláky, Víska, Malé Krhovice a pak u samotné hráze přehrady. Sesbíraný odpad bude ekologicky zlikvidován.

Čarodějnický rej v Žatci

V sobotu 30. 4. od 16 do 22 se v Letním kině v Žatci koná Čarodějnický rej. Přijít může každý, kdo se chce pobavit, zatancovat si a nebo se přiučit čarování.

Svátek dobré nálady: sobota a neděle

Tento víkend v Kryrech se na náměstí koná už 21. ročník známé akce plné recese „Svátek dobré nálady“. Letos organizátoři zrušili tradiční pochod, a to z důvodu války na Ukrajině. Program začíná v sobotu 30. dubna v 16 hodin. O hodinu později začne slet čarodějnic a nebude chybět ani představení pro děti s Hopsíkem. V neděli se odehraje hlavní program, kdy vystoupí například Kryrské mažoretky. Nebudou chybět ani známí umělci, vystoupí například zpěvák Marcel Zmožek, Milan Peroutka se skupinou Perutě a nebo zpěvačka Olga Lounová. Celým programem provede ex členka skupiny Holki Klára Kolomazníková. Psali jsme zde.

Pálení čarodějnic v Masarykových sadech

V sobotu přijďte do Masarykových sadů v Lounech na pálení čarodějnic. Akce startuje od 15 hodin. Na programu budou soutěže pro děti včetně soutěže o nejlepší čarodějku či čaroděje. Pro návštěvníky bude k dispozici kryté posezení, v 18 hodin bude zapálen oheň. K poslechu zahraje punkrocková kapela ze severních Čech Ruined Floor, dále kapela Refresh a v 18:30 vystoupí kapela Visací zámek.

Celebrity ve Stroupči

Stroupeč – Lavička lásky u stroupečské zastávky opět ožije slavným hvězdným párem, stejně jako tomu před rokem. Pár do vesničky přijede v neděli 1. května odpoledne a ve Stroupči zůstane až do konce měsíce.
Lovci selfíček s celebritami si loni mohli užít kdysi nejsledovanější pár v Hollywoodu "Brangelinu", tedy Angelinu Jolie a Brada Pitta. Kdo přijede letos, to je zatím tajemství! „Kdo to bude, to zatím neřekneme. Můžu jen trochu napovědět, že to bude výborný český herecký duet, který je známý především starší generaci,“ prozradila místostarostka Žiželic Lenka Mangová Mottlová. Jak je zvykem, hvězdný pár má i svůj netradiční outfit. Ten nebude celebritám chybět ani letos. „Paní bude mít krásné oblečení, bude to opravdu pěkná dáma. Oba herci se povedli a lidí se mají na co těšit,“ dodává místostarostka. Psali jsme o tom zde.

Litoměřicko

Cyklobus do Českého středohoří vyjíždí na svou 12. sezonu

Oblíbený cyklobus od soboty 30. dubna opět každý víkend vyveze cyklisty i turisty do kopců Českého středohoří. Pravidelně se těší velkému zájmu a v letošním roce bude jezdit v pravidelných víkendových linkách do 4. září. Je určen především pro cyklisty, ale často jej využívají i běžní turisté, kteří se pak vydávají dál za vrcholy a památkami Českého středohoří. Kapacita, kterou cyklobus disponuje je 19 kol a 19 míst k sezení. Ideální je tedy si své místo dopředu rezervovat (rezervace.ceskestredohori.info). Cyklobus vyjíždí z Roudnice nad Labem a Litoměřic. Zastávky má v Bílém Újezdu, Kletečné, Lovečkovicích a Mukařově. V případě trasy směrem na Kletečnou zastavuje i v Lovosicích. Novinkou pro letošní rok je úprava jízdního řádu pro sobotní jízdy. Ve směru na Kletečnou vyjede spoj z Roudnice již v 10 hodin a vyhoví tak přáním cyklistů, kteří si chtějí udělat delší výlet dále do Středohoří. Směr Lovečkovice – Mukařov vyrazí v 8 hodin a pak až ve 12 hodin. V neděli cyklobus obě dopolední trasy nasměruje na Mukařov. Na Kletečnou naopak vyjede v poledne ve 12 hodin.

Děčínsko

Desatero čarodějnických řemesel

V sobotu se od 14 do 17 hodin koná v Děčíně Desatero čarodějnických řemesel. Místo? Jižní zámecké zahrady. Čarodějky, kouzla a magie. Na děti čeká spousta úkolů, které prověří jejich čarodějné znalosti a dovednosti. Kdo se vyučí desateru řemesel, bude odměněn. Vstup z prvního nádvoří a od zámecké sýpky. Součástí akce bude prodej občerstvení, regionálních produktů a opékání vlastních buřtů. Vstupné: 100 Kč děti (doprovod zdarma)

Teplicko

Sportovní den na Doubravce

Akce v úvodu května je pevně spojená s běžeckým závodem na Doubravku, pořádaným sportovním oddílem Spona. Vytrvalostní běh na dominantu Teplic, dlouhý 4 200 metrů, startuje v neděli 1. května od pravřídla u lázeňského domu Beethoven v 13:00 hod, sportovce pak na nádvoří čeká vyhodnocení a malé občerstvení pro dobití energie. Děti i jejich rodiče se mohou těšit na odpoledne plné soutěží, které připravují tepličtí skauti ze střediska Doubravka. Sváteční den letos připadá na neděli a skauti počítají, že dorazí několik stovek dětí. Pro ně připravili soutěž ve stylu populární televizní soutěže Pevnost Boyard, která vychází z předchozích úspěšných ročníků. Děti se v čase od 12 do 15 hodin mohou těšit na desítku soutěžních disciplín, po jejichž úspěšném absolvování je čeká tradiční odměna ve formě buřtu, který si vlastnoručně připraví na ohništi. Dorazit mohou kdykoliv po dvanácté a k účasti se stačí zaregistrovat v úvodním stánku u hradní brány.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru