Ranní nehoda na Karlovarsku: Řidiče zradila ledovka. Policie připojuje několik preventivních rad
ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovarsko - Dnes ráno došlo k dopravní nehodě na silnici I/6 před odbočkou na Horní Tašovice.

Cizinec řídil vozidlo Renault s podvalníkem a zřejmě nepřizpůsobil rychlost, na namrzlé silnici dostal smyk a havaroval. Na to, že vozidlo skončilo na střeše, vyvázl řidič z nehody naštěstí bez zranění.

První ranní mrazíky v polovině listopadu dorazily i k nám do Karlovarského kraje. Řidičům rána také komplikují na mnohých úsecích husté mlhy, které zhoršují viditelnost. Leckdy není vidět ani na 50 metrů.

"S blížící se zimou bychom rádi řidiče upozornili, aby dbali zvýšené opatrnosti a svoji jízdu přizpůsobili aktuální situaci na komunikacích," řekla policejní mluvčí Kateřina Böhmová. Nejenom namrzlá vozovka může zkomplikovat řidičům jejich jízdu, ale i listí či mokrá silnice. Vždy je na místě přizpůsobit rychlost aktuálnímu stavu vozovky a dodržovat dostatečnou vzdálenost od vozidla jedoucího před vámi. V případě mlhy nezapomínejte vždy zapnout mlhová světla.

Namrzlá silnice může pochopitelně potrápit řidiče kdekoli, kdykoli a na jakékoli silnici. Mezi riziková místa, která namrzají rychleji, řadíme mosty či silnice v blízkosti vody nebo v lesích.

"Naším krajem vede několik desítek kilometrů dlouhá dálnice D6. Na tomto dálničním úseku máme 22 mostů a přemostění, což je opravdu úctyhodný počet. Problém nastává v zimním období, kdy řidiči často nerespektují nainstalované informační tabule, které mají zabudovaná čidla v silnici a automaticky se zapínají při vzniku námrazy či náledí. Pro plynulou a bezpečnou jízdou na komunikaci je nutné dbát zvýšené opatrnosti a akceptovat informace, které jsou na informačních tabulích uvedeny. Pokud je například na tabuli uvedena informace, že na vzdálenost 4 000 metrů je námraza, věnujte tomu zvýšenou pozornost a nepodceňujte tuto vzdálenost, protože se jedná o rizikový úsek," pokračuje v prevenci Kateřina Böhmová.

Někdy se může také stát, že si ani nevšimnete, že jedete po mostě či přemostění. Z tohoto důvodu jsou všechny mosty označeny dopravním značením - Dopravní knoflík modré barvy. Ten je umístěn na silnici u středové čáry. Upozorňuje řidiče, že se nacházejí v úseku, kde je zvýšené nebezpečí a lze zde tedy předpokládat častý výskyt námrazy či náledí. Pro zvýraznění dopravního knoflíku se v některých případech používá modrý směrový sloupek (patník).

Řidičům přejeme mnoho ujetých kilometrů bez nehod a pamatujte: Vždy musíte rychlost jízdy přizpůsobit mimo jiné i povětrnostním podmínkám a smíte jet takovou rychlostí, abyste byli schopni zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou máte rozhled.

Zdroj: Policie ČR

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru