Fungují stejně jako lidské tělo. Krajští záchranáři mají nové robotické pomocníky
Foto: Krajský úřad Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Robotické multifunkční figuríny, které fungují stejně jako lidské tělo, od nynějška používají při výcviku a vzdělávání krajští záchranáři. Moderní simulační techniku pořídila Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje s dotací z Integrovaného regionálního operačního programu. Součástí projektu je výcvikové pracoviště operátora tísňové linky 155 a učebna výcvikového střediska.

​Figuríny disponují činnostmi jako je dýchání, srdeční činnost, mrkání, reakce zornic, vydávání zvuků, pocení, atd. Díky tomu je možná mnohem kvalitnější odborná příprava nejen samotných záchranářů. „Výukové modely pro simulaci odborných zdravotnických zásahů a multimediální a technické vybavení tak bude k dispozici také při školeních a cvičeních, které probíhají na záchrance v rámci součinnosti se základními složkami IZS,“ doplnil Jiří Smetana, ředitel záchranné služby.

Na projekt je poskytována finanční podpora z EU. „Moderní technologie už dnes nacházíme ve všech aspektech našeho života, ani záchranka nemůže zůstat pozadu. Proto mě těší, že se nám pro výcvik záchranářů podařilo získat špičkovou techniku, díky které mohou zlepšovat své dovednosti v takřka reálných podmínkách. Celkové výdaje projektu představují částku 5, 6 milionu korun, z toho 85 procent tvoří příspěvek z evropských fondů, 10 procent, tedy přes půl milionu korun, hradí Karlovarský kraj a zbývajících 5 procent jde ze státního rozpočtu,“ vyčíslil Jan Bureš, krajský radní pro oblast zdravotnictví.

Pacientské simulátory lze naprogramovat na libovolný scénář. "Nyní totiž dokážeme nasimulovat jednotlivé situace, které jsme dříve museli jen popisovat a záchranáři si je museli představovat. Mají před sebou téměř reálného pacienta, který s nimi může komunikovat, který má reálné projevy zdravotních problémů a který umí reagovat na zvolený postup ošetření či podání léků,“ vysvětlila Nikola Brizgalová, vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska. V nových podmínkách bude také probíhat nácvik činností v programu pro operátory linky 155 a v mapových podkladech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru