Konec trestání za nemoc! Víme, o kolik si za první tři dny marodění polepšíte
Nově budou propláceny i první tři dny dočasného pracovní neschopnosti. Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

ČR - Karenční doba je od 1. července definitivně zrušena. Nově budou propláceny i první tři dny dočasného pracovní neschopnosti (DPN). Zaměstnanci tak nebudou muset přecházet nemoc nebo si plýtvat dovolenou, aby se mohli uzdravit. Vláda tak splnila jeden z klíčových bodů svého programového prohlášení.

„Končí platnost karenční doby, kterou pravicová vláda navzdory doporučení lékařů před 10 lety protlačila do zákona. Toto opatření považuji za trestání zaměstnanců za nemoc v podobě neproplácení prvních 3 dnů nemoci. Bylo to nespravedlivé, nefunkční a zdraví ohrožující opatření, které všechny nemocné považovalo za simulanty. Jsem ráda, že se ČSSD podařilo karenční dobu zrušit, a splnit tak také jeden z našich největších závazků vůči občanům,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zrušení karenční doby bude mít pozitivní dopad na příjmy nemocných, a to jak těch, kteří byli v DPN 1–3 dny (těch bylo za v posledních 3 letech v průměru kolem 70 tisíc ročně), tak i těch, kteří byli v pracovní neschopnosti déle (těch bylo v roce 2018 přibližně 1,7 milionu ročně).

Po zrušení karenční doby si tak díky získané náhradě mzdy za první 3 dny nemoci zaměstnanci v těchto mzdových kategorií polepší následovně:

  • Zaměstnanec s minimální mzdou: o 995 Kč
  • Zaměstnanec s hrubou mzdou ve výši 20 000 Kč: o 1 491 Kč
  • Zaměstnanec s průměrnou mzdou: o 2 420 Kč

Ačkoliv v současné době již řada zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům tzv. sick days, je nutné si uvědomit, že tento trend zdaleka nepokrývá všechny zaměstnance a také je nerovnoměrně distribuován mezi jednotlivými typy práce, čímž přispívá k rozevírání nůžek mezi kvalitnějšími typy práce v jednotlivých odvětvích. Společností poskytujících sick days je v ČR dle aktuálního průzkumu dle společnosti Edenred 43,4 %. Zaměstnanci pracující ve zbývajících 56,6 % firmách tak od 1. července 2019 získají obdobu tohoto benefitu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru