OBRAZEM: Akademický sochař z Karlových Varů navrhl unikátní cibulákovou fontánu
Fontána s typickým vzorem. Foto: Ilona Kaulfuss
Karlovy Vary

Dubí – Akciová společnost Český porcelán Dubí letos slaví úctyhodných 155 let od založení dubské keramičky. Ta získala světové renomé především výrobou známého cibuláku. V rámci zmíněného jubilea vydalo vedení společnosti například kalendář nazvaný Holky z Českého porcelánu, kdy se rozhodlo jít mimo zajeté marketingové cesty. Místo tradičního firemního kalendáře se známými modelkami, nechalo vedení společnosti pro letošní rok nafotit své pracovnice.

V rámci výročí uspořádala keramička i další akce a výstavy. Zatím posledním velkým počinem k letošnímu jubileu je nová fontána, instalovaná v areálu závodu. Fontána je opatřená typickým cibulákovým dekorem a jejím autorem je akademický sochař Jiří Laštovička z Karlových Varů. „Požádal jsem ho, zda by se výroby fontány ujal a on výzvu přijal,“ uvedl pro náš server v rámci nedávných keramických trhů generální ředitel Vladimír Feix. Jak dodal, s Jiřím Laštovičkou se zná z doby, kdy působil v Karlových Varech na generálním ředitelství.

Výroba fontány ani její instalace nebyly jednoduché. „Pan Laštovička udělal návrh a na realizaci projektu potom pracovala asi desítka lidí nepřetržitě, celé tři měsíce.“ Podle Vladimíra Feixe se po vyrobení fontány musel také připravit prostor pro její instalaci. Na plácku, kam byla později usazená, nebyla totiž zavedená voda ani elektřina. „Při přivádění elektřiny a vody museli pracovníci dávat zároveň pozor, aby nepoškodili trávník a fontána nestála na holé zemi.“

Nová fontána přitáhla v rámci trhů, které se konaly v sobotu 24. srpna, řadu zvědavců. Všechny ohlasy byly vesměs velmi pozitivní a lidem se keramické dílo s výrazným vzorem líbí. „Fontána je dekorovaná stejným způsobem jako cibulákový porcelán, tedy kobaltem pod glazuru. To znamená, že ten krásný dekor se nemůže odřít, vyblednout, ani znehodnotit časem,“ poznamenal k technologii výroby fontány Vladimír Feix.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru