VÍTE, ŽE... Karlovarský kraj se může pochlubit další přírodní památkou
ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - ​Na seznam přírodních památek v Karlovarském kraji přibyla další položka. Tentokrát se jedná o Louky u Dlouhé Lomnice nedaleko Bochova, kde žije kriticky ohrožený druh denního motýla - hnědásek chrastavcový (Euphydryas aurinia). Tato lokalita je navíc bohatá na vzácné a ohrožené druhy rostlin a živočichů společenstev mokřadních luk.

Předmětné území leží zhruba 1 kilometr východně od Dlouhé Lomnice a celková výměra činí 8,1 hektaru. „Oblast je součástí evropsky významné lokality, z čehož vyplývá, že podle nařízení Evropské unie musí dojít k postupnému převodu na statut zvláště chráněného území, což také postupně zodpovědně činíme,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

Podle nařízení kraje není cílem ochrany přírody v tomto území provádět nebo ovlivňovat hospodaření nad běžný rámec stávajícího režimu. V terénu bude hranice přírodní památky vyznačena v souladu s vyhláškou Ministerstva životního prostředí ČR hraničními sloupky, pruhy na hraničních stromech a tabulemi s malým státním znakem.

Hnědásek chrastavcový, který žije v dotčeném území, je motýl z čeledě babočkovitých. Dosahuje velikosti 34 až 44 milimetrů a vyznačuje se hnědooranžovým zbarvením s typickou tmavou kresbou. Na území Střední Evropy obývá již jen několik desítek lokalit, přičemž všechny se nacházejí v západních Čechách a pohraničí Německa. Dává přednost rašelinným, slatinným loukám a vlhkým podmáčeným pastvinám. Jeho přítomnost v přírodě je vázána na výskyt živné rostliny, kterou je čertkus luční.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru