Hejtman ocenil děti, které si umí poradit s nástrahami internetu
Hejtman ocenil děti, které si umí poradit s nástrahami internetu. Foto: FB Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Na krajském úřadě ve čtvrtek proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů soutěžních kvízů v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet.

Cílem tohoto jedinečného projektu, který je výsledkem iniciativy Asociace krajů ČR, je upozornit veřejnost, zejména pak děti, na skrytá nebezpečí spojená s užíváním internetu a informovat je o možnostech prevence a pomoci. Ceny výhercům předal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

​Do projektu Kraje pro bezpečný internet je aktivně zapojeno na dvanáct regionů z České republiky, přičemž Karlovarský kraj se k němu připojil již v roce 2015. Mezi hlavní aktivity projektu patří nejenom soutěžní kvízy o hodnotné ceny, ale také vzdělávací semináře, e-learningové lekce, preventivní videospoty a mnohé další.

„U všech dětí, které jsme dnes ocenili, je vidět, že umí pracovat s internetem a že jsou si velmi dobře vědomy možných rizik, která jsou s ním spojené. Třeba je úspěch v soutěži bude motivovat natolik, že se v budoucnu stanou programátory nebo dokonce odborníky na kyberbezpečnost,“ uvedl hejtman karlovarského kraje Petr Kubis.

Soutěžní kvízy probíhaly od dubna do listopadu minulého roku. Děti nejdříve poměřovaly síly ve znalostním on-line kvízu, kde byly rozděleny do dvou věkových kategorií. První byla určena pro soutěžící ve věku od osmi do dvanácti let, ve druhé pak o vítězství bojovala mládež starší třinácti let.

„Úkolem dětí bylo zodpovědět dvacet soutěžních otázek, jejichž náročnost odpovídala dané kategorii. V rámci Karlovarského kraje jsme napočítali dohromady 389 úspěšných řešitelů. Z každé kategorie byli následně vylosováni tři výherci,“ upřesnila manažerka prevence kriminality a koordinátorka projektu Tereza Pásková.

Úspěšní řešitelé poté odpovídali na otázky ve složitější variantě Kvízu PLUS. „Studenti museli správně zodpovědět ještě dalších deset těžších, náhodně vygenerovaných, otázek. Pět studentů s nejrychlejším časem se kvalifikovalo do krajského finálového kola. Vítěz, který z něj vzejde, postupuje do celorepublikového finále, jež se uskuteční 10. února v Praze,“ doplnila Tereza Pásková. Věcné ceny do soutěže věnovala firma Microsoft. Na výherce čekala nejenom drobná elektronika, ale také například naučné publikace či propagační předměty od Karlovarského kraje.

Výherci soutěžního on-line kvízu

Kategorie 8 - 12 let

1. místo - Linda Baťková, Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart
2. místo - Eva Plachá, Základní škola Horní Slavkov
3. místo - Jan Pleticha, Základní škola Sokolov

Kategorie 13+

1. místo - Tadeáš Chlapec, Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně
2. místo - Mariana Halaburtová, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary
3. místo - Hanka Gratzlová, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary

Výherci celorepublikového slosování on-line kvízu

Červen - Kategorie 8 - 12 let
Vendula Eliášová, Základní škola Sokolov

Listopad - Kategorie 13+
Jana Streicherová, Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně

Finalisté Kvízu PLUS

1. Stanislav Knaizl - Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně
2. Jáchym Horák - Střední průmyslová škola Ostrov
3. Vojta Fikker - První české gymnázium v Karlových Varech

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru