Nouzový stav v Česku trvá do konce dubna. V zemi je nyní skoro pět tisíc nemocných
Ve FN Hradec Králové, v rámci zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje či v nemocnici v Jeseníku. Tam všude pomáhají s bojem proti koronaviru lékaři i zdravotní sestry z vojenské infekční nemocnice Těchonín. Foto: Ministerstvo obrany
Karlovy Vary

ČR - Poslanecká sněmovna Parlamentu schválila v úterý odpoledne prodloužení nouzového stavu v České republice do 30. dubna.

„ČR se potýká s výjimečnou situací, která si žádá výjimečná řešení. Prodloužení nouzového stavu je na místě. Ochrana zdraví a zamezení šíření je prioritou. Nemůžeme si být jisti, že jsme epidemii zcela zvládli i přes pozitivní signály, musíme pokračovat v započatých opatřeních,“ komentuje rozhodnutí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nouzový stav by měl být podle něj zachován, protože jsou s ním spojená klíčová opatření, jako je omezení pohybu či operativní nákup pomůcek. „V následujících dnech uvidíme, jak se epidemiologická křivka vyvine. Nemůžeme rozvolnění uspěchat, jinak by hrozilo, že se bude epidemie opakovat,“ dodal Vojtěch.

Vláda v pondělí rozhodla o mírném uvolnění opatření. Od úterka je možný nekolektivní rekreační sport, sběr a výkup surovin. Od čtvrtka otevírají prodejny kol, hobbymarkety, stavebniny nebo železářství, podmínkou jsou přísná hygienická opatření. „Příští týden další provozovny, připravujeme pozvolný restart obchodu,“ uvedl místopředseda vlády Karel Havlíček.

V úterý v podvečer je v Česku 4944 osob s prokázaným onemocněním COVID-19. Počet uzdravených vzrostl na 172, zemřelo už 88 osob.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru