Vzniknou na severu Čech další jezera? Senátoři otevřeli diskusi, do regionů by mělo jít víc peněz z uhlí
Foto: Miloš Štáfek
Karlovy Vary

Severní Čechy - Senátní Podvýbor pro regiony v transformaci tento týden schválil pozměňovací návrh k hornímu zákonu. Cílem je, aby více peněz z poplatku za vydobyté hnědé uhlí a další nerostné suroviny zůstávalo v dotčených regionech. Senátoři se také shodli, že si od ministerstev vyžádají všechny podklady k plánům na vznik jezerní krajiny v místech uhelných lomů na severozápadu Čech.

„Oprášil jsem návrh, který už v roce 2016 předkládal poslanec za Ústecký kraj Michal Kučera. Je logické, aby samosprávy dotčené následky povrchové těžby hnědého uhlí získaly vyšší podíl z úhrad za vydobytý nerost,“ vysvětlil svůj pozměňovací návrh k novele horního zákona senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas. „U hlubinné těžby černého uhlí jsou už nyní tři čtvrtiny z úhrad těžebních společností směrovány do příjmů místních samospráv. U povrchové těžby jde většina příjmů státu, a to chceme pozměňovacím návrhem napravit, peníze mají zůstat v regionu“ uvedl Rabas.

Jeho návrh schválený členy Podvýboru pro regiony v transformaci nově zařazuje mezi příjemce z úhrad za nerost krajské samosprávy. Ty by v případě povrchové těžby uhlí, ale třeba i kamene nebo štěrkopísků, získaly 37 % z poplatků těžebních společností za vytěžený nerost. Jen v případě hnědého uhlí by především Ústecký Karlovarský kraj díky změně získaly kolem 200 milionů korun ročně. Rabasův návrh ještě musí získat podporu většiny členů Senátu a Poslanecké sněmovny.

Rabas předložil také návrh usnesení, aby si podvýbor vyžádal od ministerstev všechny studie a plány k tzv. hydrickým rekultivacím. „Plán na krajinu jezer místo uhelných jam zní poměrně atraktivně, ale zároveň vyvolává hodně otázek. Třeba o tom, zda v Ohři bude dostatek vody na zaplavení lomů nebo zda neexistují i více smysluplné varianty obnovy krajiny po těžbě, než vše nadobro zatopit,“ uvedl Rabas. Podle něj je třeba k rekultivacím otevřít diskusi a nenechávat vše jen na úzké skupině ministerských úředníků. „Aby se pak nestalo, že si tady vybudujeme druhé Aralské jezero, které postupně vysychá,“ uvedl Rabas.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru