Karlovarské dominanty budou v sobotu svítit růžově. Víte proč?
Goethova vyhlídka. Foto: MMKV
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Světový den boje proti mozkové mrtvici letos připadne na sobotu 15. května. Karlovy Vary a celá řada dalších měst se připojila k iniciativě upozorňující na problematiku cévní mozkové příhody, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku.

Karlovarské dominanty – rozhledna Diana a Goethova vyhlídka – budou proto v sobotu večer osvíceny růžově. Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 2 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek, Štěpánka Loužecká, a dodává: „Vážíme si podpory měst, které podporují naší osvětovou kampaň. Přispívají tak k větší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci postiženým."

„Karlovy Vary jsou městem zdraví, a proto jsme neváhali se ke kampani připojit. I jako lázeňské město říkáme, že prevence je vždy jednodušší, méně bolestivá a také méně nákladná, než léčení následků. To platí i zde,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, a proto je jedním z cílů kampaně zaštítěné Cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP a Českou společností intervenční radiologie ČLS JEP zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zahájí léčbu. Víc, než u kterékoliv jiné nemoci platí, že čím dřív léčba započne, tím vyšší je šance na úplné zotavení pacienta.

„Mozkovou cévní příhodu je potřeba řešit v ideálním případě okamžitě. Stačí pár hodin a následky i přes vyspělé technologie už nedokážeme zvrátit,“ vysvětluje neurolog MUDr. Igor Karpowicz. „Je nutné širokou veřejnost informovat o možnostech prevence a současně poskytnout dostatek informací, aby byli pacienti schopni cévní mozkovou příhodu včas rozpoznat.“

Krom karlovarské radnice se růžově rozsvítí Tančící dům v Praze, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, Olomoucká radnice, Sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce, radnice ve Zlíně a balkon Mahenova divadla v Brně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru