Benzín i nafta v ČR dále citelně zdražují! Víte ale, že naftu máme čtvrtou nejlevnější v EU?
ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

ČR - Pohonné hmoty v Česku dále zdražují. Cena benzínu činila podle nejnovějších údajů 33,41 koruny, což je nejvyšší od června 2019. Litr nafty stál 31,34 koruny. Nafta je nejdražší od loňského února. Důvodem zdražování pohonných hmot je citelný růst cena ropy na světových trzích. Ropa Brent se včera prodávala za takřka 77 dolarů za barel, blízko svých maxim za období od října 2018.

Pohonné hmoty v ČR budou zdražovat i v příštím týdnu, v rozsahu kolem 20 haléřů na jeden litr jak v případě benzínu, tak nafty. „Důvodem uvedeného markantního růstu cen ropy na světových trzích byl krach jednání kartelu OPEC a jeho spojenců z řad tradičních ropných těžařů v čele s Ruskem. Ti v minulém týdnu nedokázali nalézt shodu. Jednání skončila nezdarem, kvůli odporu Spojených arabských emirátů. Jako jediný člen kartelu odmítly prodloužení rámce loňské úmluvy do konce roku 2022. To těžce nesla hlavně Saúdská Arábie,“ okomentoval situaci na trhu ekonom Lukáš Kovanda.

Nyní se nově zdá, že členové kartelu mezi sebou shodu najdou. Spojené arabské emiráty budou moci navýšit výchozí základní pozici pro určování objemu navýšení či snížení těžby. Fakticky tím dosáhnou navýšené své těžby, o což usilovaly. Zřejmě ale podobné navýšení budou požadovat alespoň někteří další členové kartelu. Na cenovou válku tedy zřejmě nedojde, nastane však vyšší než předpokládané navýšení těžby. Což by mělo cenu ropy poněkud stlačit. Ropa totiž zdražuje kvůli stále dosti přiškrcené těžbě kartelu a jeho spojenců, kterou razantně omezují i v době globálního ekonomického zotavení po pandemii, kdy poptávka po palivech citelně stoupá.

„Spojené arabské emiráty v uplynulých letech mohutně investovaly do navýšení své těžební kapacity. Výchozí objem těžby stanovený na 3,2 milionu barelů ropy denně se jim tak zdál čím dál tím více svazující. Rády by využily příležitosti zjevně jen přechodné, kdy se světová ekonomika zotavuje z pandemie, přičemž zároveň ještě na globální trh neproudí íránská ropa,“ vysvětlil Kovanda.

V příštím týdnu zdraží pohonné hmoty i v dalších blízkých zemích. Nafta v ČR patří k cenově nejlevnějším v EU. Levněji ji tankují jen Litevci, Rumuni a Bulhaři. Srovnatelnou cenu jako v Česku pak má v Polsku. Ve všech dalších zemích EU je nafta dražší. Benzín mají levnější než Češi v EU pouze Bulhaři, Rumuni, Litevci, Poláci a Slovinci. V Maďarsku, v Rakousku a na Kypru je cenově srovnatelný jako v ČR, ve všech dalších zemích EU pak dražší.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru