Omikron hýbe s cenami pohonných hmot, benzín i nafta začaly konečně zlevňovat!
ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

ČR - Pohonné hmoty v ČR začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření nové varianty covidu, omikronu.

„Včera se cena ropy Brent poprvé od druhé poloviny letošního srpna propadla pod cenovou úroveň 70 dolarů za barel. I nyní se barel Brentu prodává za cenu mírně pod 70 dolary, což znamená, že v uplynulých dvou týdnech ropa zlevnila o přibližně 10 dolarů na barel, tedy o více než třináct procent. Tento cenový pokles tuzemské čerpací stanice do své cenové kalkulace ještě teprve plně promítnou,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Již jen poměrně slabě se do té kalkulace propíše oslabování koruny vůči dolaru, jehož razance v posledních dvou týdnech zmírnila. Koruna v uplynulých čtrnácti dnech ztratila vůči dolaru pouze zhruba procento.Členové kartelu OPEC a jejich spojenci v čele s Ruskem, tedy uskupení označované OPEC+, dnes druhým dnem projednávají svoji těžební politiku pro začátek roku 2022. Činí tak pod vlivem vývoje poznamenaného celosvětovým šířením zmíněné varianty omikron.

„Je pravděpodobné, že se rozhodnou odložit původně plánované lednové navýšení těžby o 400 tisíc barelů denně. S variantou omikron se totiž zatím pojí extrémní nejistota stran jeho nebezpečnosti, takže obchodníci s ropou raději vychází z předpokladu jeho nejhoršího možného nepříznivého dopadu na světovou poptávku po ropě. Sázejí například na rozsáhlá omezení dopravy, která by samozřejmě vedla k citelnému poklesu poptávky po palivech a obecněji ropných produktech,“ popsal Kovanda.

I pokud tedy OPEC+ dnes rozhodne, že v lednu těžbu skutečně nezvýší, nelze očekávat výraznější růst cen ropy. Její růst by nyní podpořil zejména věrohodný důkaz, že omikron není tak nebezpečný, jak teď trh předpokládá.

V příštích sedmi dnech tak pohonné hmoty zlevní i v dalších okolních zemích. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní benzín i nafta levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku jsou ceny srovnatelné. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii ceny naopak vyšší než v ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru