Abyste neměli vážné zdravotní následky: Veterinární inspektoři své kontroly v létě soustředí na farmářské trhy
Ilustrační foto: Státní veterinární správ
Karlovy Vary

 

ČR - Státní veterinární správa (SVS) v rámci své dozorové činnosti dlouhodobě kontroluje také prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. Za prvních pět měsíců letošního roku veterinární inspektoři provedli přes 120 kontrol prodejců na trzích. U 19 procent kontrol bylo zjištěno pochybení. To je každý pátý kontrolovaný. V letním období nebezpečí spojená se stánkovým prodejem živočišných produktů výrazně stoupají. Proto se velké množství kontrol odehrává právě v tomto období.

Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku je porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další frekventované porušení představují chyby ve značení potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží. V prvních pěti měsících loňského roku provedli veterinární inspektoři na trzích 116 kontrol z toho při 22 z nich zjistili nějakou závadu. Pořadí nejčastějších závad bylo obdobné jako letos.

„Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou v horkých dnech právě na splnění této povinnosti zaměřené,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád, který se dnes zúčastnil kontroly farmářského trhu ve Vyškově.

Za celý loňský rok bylo ze strany SVS na trzích v celé České republice provedeno 380 kontrol, což bylo meziročně o 11 procent méně. Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 54 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2020 zhruba čtrnáct procent. Výše uložených pokut v roce 2021 přesáhla 425 000 Kč. Mezi nejčastější závady patřilo zejména porušení správné výrobní a hygienické praxe, mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce a označování výrobků.

Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců. SVS prodejcům i nakupujícím pravidelně připomíná takzvané „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru