Institut lázeňství a balneologie získal prestižní ocenění Evropské asociace lázní
Institut lázeňství a balneologie v Karlových Varech. Fozo zdroj: Institut lázeňství a balneologie
Karlovy Vary

Karlovy Vary - ​Zástupci Institutu lázeňství a balneologie převzali v rámci kongresu Evropské asociace lázní (ESPA) v Piešťanech významné ocenění ESPA Innovatio Award 2022 v oblasti Medical Spa Scientific Research. Tuto cenu obdržel institut za inovativní projektové aktivity a vědecké výsledky.


„Zisk tohoto ocenění je obrovským úspěchem, který jednoznačně potvrzuje velmi vysokou úroveň výzkumu Institutu lázeňství a balneologie a jeho odborných pracovníků. Kongres, kterého se zástupci ILABu zúčastnili, je významnou událostí pro přední odborníky všech segmentů lázeňství, lázeňských středisek a lázeňské medicíny, také proto nás velmi těší, že právě v této společnosti byl institut oceněn,“ uvedl náměstek hejtmana s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO Vojtěch Franta.

Předseda Rady institutu lázeňství a balneologie Ladislav Špišák na kongresu představil výzkumné projekty, vědecké výsledky a plánované inovační aktivity institutu. V rámci panelových diskuzí, jež se zabývaly novými výzvami v oblasti balneologie, také připomněl význam medicíny založené na důkazech a důležitosti zachování tradice evropského lázeňství. Během československého dne kongresu představila pracovnice Institutu lázeňství a balneologie Alina Huseynli výzkumné aktivity zaměřené na využití virtuální reality v lázeňské léčbě, výzkum efektivního přenosu vědeckých výsledků do aplikační oblasti a zmínila také plánované vědecko-výzkumné pracoviště pro digitální technologie v lázeňství, které institutu umožní realizovat další významné komplexní výzkumné studie.

Kongres připomněl výročí 100 let vzniku Československé balneologické společnosti, jejího vlivu na rozvoj léčebného lázeňství na území Česka i Slovenska, ale i kulturní rozměr lázeňství, výjimečnou architekturu a bohatou historii evropských lázeňských měst. Dalšími diskutovanými tématy byla například také současnost lázeňství a perspektiva jeho budoucího rozvoje.

Institut lázeňství a balneologie je veřejná výzkumná instituce zřízená v roce 2019 Karlovarským krajem. Cílem instituce je obnovit v České republice výzkum v oblasti lázeňství a balneologie. Výzkumné projekty se soustředí zejména na zkoumání objektivních účinků lázeňské léčby na lidský organismus, výzkum přírodních léčivých zdrojů a kulturně historické a socioekonomické aspekty lázeňství. Instituce navazuje spolupráci s lázeňskými lékaři i s dalšími výzkumnými organizacemi v České republice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru