Cesty krajem směřovaly do Královského Poříčí a Dasnic
Královské Poříčí. Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek spolu s radním pro oblast rozvoje venkova Vítem Hromádko absolvovali další z již tradičních cest po kraji. Tentokrát navštívili obce Královské Poříčí a Dasnice. Při společném jednání se starosty a místostarosty byli seznámeni s aktuální situací v obcích, zejména pak s problémy, které je nejvíce tíží, či budoucími plány.

„Díky pravidelným cestám po regionu máme daleko lepší přehled o tom, jak se obcím daří, nebo v jakých oblastech se naopak trápí. Neděláme mezi nimi rozdíly a snažíme se podpořit v rozvoji každou, která požádá o naši pomoc, ať už se jedná o poskytnutí potřebných informací, nebo například zprostředkování kontaktu s příslušnými orgány,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Vedení obce Královské Poříčí představilo hned několik projektů, jež jsou ve fázi projektové dokumentace a měly by se realizovat v nejbližších letech. Část návrhů se orientuje na občany, další přispějí k turistické atraktivitě města. Jedná se o zřízení II. stupně základní školy, a to již od příštího roku. V areálu bývalého učiliště začne výstavba bytového domu s celkem 12 bytovými jednotkami, cílem obce je zajistit dostupné bydlení především pro mladé lidi,  a zabránit tak jejich odlivu do větších měst. Zároveň se chystá využití rozvojové plochy na stavební parcely pro rodinné domy. V okolí statku Bernard vznikne multifunkční sportovní hala, která dle starosty Michala Kováče na Sokolovsku zoufale chybí. Díky jejímu umístění v blízkosti statku s ubytovacími kapacitami ji budou kromě všech zájemců moci využívat také tuzemské a zahraniční sportovní týmy ke svým soustředěním. Nový skatepark bude další možnost, jak trávit volný čas. Dojde i k rekonstrukci provizorní lávky přes řeku Ohře, která vede z Královského Poříčí do Těšovic. Hejtman ocenil aktivitu vedení obce a nabídl pomoc kraje s využitím některých objektů v rámci bývalého učiliště, mluví se například o založení střední školy, technického lycea ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou. Vzhledem k zatížení obce důlním průmyslem jsou její zástupci rovněž připraveni na aktuální výzvu Fondu spravedlivé transformace a čerpat dotaci na obnovu území.

Starostka obce Dasnice řeší aktuálně dva hlavní problémy. Prvním z nich je havarijní stav mostu přes Habartovský potok, který je součástí páteřní cyklostezky č. 6. Na jeho opravu však chybí obci dostatek financí. Zástupci kraje proto budou nový dotační program vyhlášený Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) na rok 2024 připomínkovat, aby malé obce měly nárok na vyšší podporu než stávajících 50 %. Zároveň se nabízí varianta jednání s MMR ohledně vzniku dotačního titulu výhradně na obnovu mostů v malých obcích, jelikož se s tímto problémem potýká více obcí v Karlovarském kraji. Život obyvatel také dlouhodobě omezuje hluk z místní provozovny Stax Metal Fibers produkující kovová vlákna. I přes opakovanou snahu vedení obce se nedaří problém zvukové zátěže s jednateli společnosti dohodou vyřešit, vedení kraje doporučilo podat podnět na krajskou hygienickou stanici, která provede certifikované měření hluku. S nadcházející letní sezónou vyvstává problém v oblasti bývalého kamenolomu Dasnice, kde se setkává mládež a zanechává po sobě nepořádek, objevily se i případy ničení veřejného majetku. Je proto zapotřebí zajistit zvýšený dohled hlídek Policie ČR. Hejtman přislíbil, že se Sokolovskou uhelnou, která je majitelem kamenolomu, tuto problematiku projedná. „Vzhledem k tomu, že vedení obce uvažuje o nahrazení obchodu, jehož současný majitel pravděpodobně ukončí provoz, připomněli jsme možnost čerpání dotací národního programu Obchůdek 2021+. Existenci obecního obchodu, byť se základními potravinami, považujeme za velmi důležitou, jelikož v mnohých případech slouží jako centrum společenského dění a usnadňuje život především starší populaci,“ doplnil radní pro rozvoj venkova Vít Hromádko.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru