Češi si nepřebírají úřední poštu. Doručené zásilky pak nečtou. A co vy?
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Češi si dlouhodobě vyzvedávají pouze 45 % úředních zásilek. Dalších 21 % zásilek je po 10 dnech na poště vhozeno do domovní schránky a 34 % zásilek se po uplynutí 10 dní vrací odesílateli. Třetinu zásilek, které jsou úřady považovány za doručené, si jejich adresáti prokazatelně nepřečtou. Ročně přitom jde o více než 2 miliony zásilek. Česká pošta proto před prázdninami přichází se dvěma jednoduchými tipy, jak nezmeškat žádnou úřední zásilku.

Úřední zásilky jsou v mnoha ohledech specifickou kategorií. Lidé k nim většinou nemají pozitivní vztah a často se obávají je převzít nebo otevřít. "Řada lidí ale úřední zásilku nepřevezme pouze z toho důvodu, že se jim nechce na poštu, nebo proto, že se v daném období nenachází na své korespondenční adrese a o zásilce se nedozví. Právě pro tyto zákazníky přitom existuje jednoduché a elegantní řešení," uvádí Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Datová schránka ušetří hodiny a její založení trvá 10 minut

Možností je založení datové schránky, která slouží k elektronické komunikaci s úřady a která tak lidem ušetří s každým psaním cestu na poštu a cestu zpět domů. To přitom může u v některých případech zabrat i hodinu času. V případě, že by komunikace přes datovou schránku ušetřila lidem půl hodiny času u jedné zásilky, mohli by lidé v České republice při použití datových schránek v roce 2018 teoreticky při vyzvedávání zásilek ušetřit až 405 let (148 tisíc dní) života. Datová schránka se přitom hodí například v době letních dovolených nebo pro lidi, kteří jsou pracovně vytížení.

Jak na datovou schránku

Na přepážkách se službou Czech POINT můžete podat žádost o zřízení datové schránky, stačí k tomu jen doklad totožnosti. Datová schránka je zpravidla zřízena okamžitě a přístupové údaje obdržíte do několika minut na zadanou e-mailovou adresu nebo později poštovní zásilkou do vlastních rukou adresáta. Zřízení datové schránky trvá asi pět minut a v případě, že zvolíte zaslání přístupových údajů prostřednictvím e-mailu, můžete ji začít ještě ten den používat.

Česká pošta nabízí služby Czech POINT na svých 950 pobočkách. Jejich kompletní seznam naleznete zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru