V Česku by mohla vzniknout megatovárna na baterie pro elektromobily!
Elektromobil. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by mohla do severních Čech putovat jedna z největších investic ve střední Evropě v kontextu s bateriemi. Společnost ČEZ zvažuje, že by tam mohla postavit továrnu na lithiové baterie pro elektromobily. Karel Havlíček to řekl po setkání se svým německým protějškem spolkovým ministrem hospodářství a energie Peterem Altmaierem. Zároveň zdůraznil, že je třeba, aby tato případná investice byla úzce provázána s automobilovým průmyslem a jeho dalším rozvojem.

Karel Havlíček a Peter Altmaier se setkali v Berlíně a v kontextu plánů na dekarbonizaci energetiky a dopravy mimo jiné probrali spolupráci v oblasti elektromobility. Zde Německo sleduje ambiciózní plán na 10 milionů elektromobilů do roku 2030 a vodíkových technologií.

"Shodujeme se v tom, že každá země má právo sama si určovat energetický mix. Jiný pohled má Německo na podíl obnovitelných zdrojů energie, který respektujeme. Je to dané i přírodními podmínkami, v ČR i jako země s mimořádně šikovnými lidmi včetně špičkových expertů na jádro tak logicky klademe důraz na jaderné zdroje a výstavbu nových bloků," říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dodává, že právo členských zemí na rozvoj jaderné energetiky jako bezemisního zdroje uznává jak spolková vláda, tak Evropská komise.

S ministrem Altmaierem Karel Havlíček podrobně mluvil také o Cínovci v Krušných horách. Tamní zdroje lithia jsou z 1/3 německé, země už je těží. Česka republika by české 2/3 měla do 31. března prostřednictvím státního podniku ČEZ dostat pod kontrolu, pokud dobře dopadne výzkum v dané oblasti. Tedy pokud by se těžba vyplatila, bylo by možné oddělit lithium od slídy. Jde o jedinečné přírodní bohatství. Zvažována megatovárna na lithiové baterie by pro obyvatele severních Čech měla významný dopad v kontextu se zaměstnaností. Mohli by v ní najít práci lidé, kterých se negativně dotkne Evropskou unií požadovaný útlum uhlí. Využití lithia v tuzemské továrně by byl také skvělým příkladem toho, jak domácí nerostné bohatství zhodnotit až do finálních produktů s vysokou přidanou hodnotou.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se chce se svým německým protějškem setkávat pravidelně. SRN a její uhelná komise může být pro ČR inspirací v kontextu s dekarbonizací. A právě v energetice se dohodl formát pravidelných česko-německých konzultací. V Berlíně se také řešilo německé předsednictví v EU a dopad evropského Green Dealu. Shoda panuje v tom, že Green Deal by neměl neúměrně zatížit český ani německý průmysl.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru