Hranice se otevřely, na cestu autem na dovolenou je třeba se připravit. Tady je pár užitečných rad
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Důsledkem rozvolňování vládních opatření k zamezení šíření epidemie koronaviru je také pozvolný návrat k běžnému režimu na hraničních přechodech. Můžeme opět vycestovat, což je v době letních dovolených a prázdnin jistě pozitivní zprávou.

Otevírají se zároveň velmi oblíbené destinace. Například Chorvatsko, kam většina Čechů cestuje vlastním vozem. Je proto velmi důležité připravit na dlouhou cestu sebe i techniku.

Začíná to prostudováním legislativy. Řidič by se měl podrobně seznámit s rozdíly v silničním zákoně těch zemí, kterými cestou na dovolenou projíždí, samozřejmě včetně cílové destinace. „Vždy platí, že pokud je národní zákon tvrdší než právní předpis Evropské unie, má přednost tento přísnější zákon,“ upozorňují instruktoři bezpečné jízdy mosteckého autodromu.

Doporučují také nechat vůz nebo motocykl před cestou odborně zkontrolovat v servisu. „Během prázdnin poměrně často vídáme na silnicích právě hlavně v zahraničí odstavené porouchané vozy s českými registračními značkami. Pro posádku je to velmi nepříjemné a nákladné. Abychom se podobným patáliím vyhnuli, je dobré zajet před plánovanou delší cestou do servisu. Tam odborníci auto prohlédnou a připraví tak, abyste bezpečně dojeli.“

Letní slunečné a teplé počasí způsobuje u mnoha řidičů nepozornost či únavu. Sluneční žár promění vnitřek vozu v rozžhavenou pec, teplota může dosáhnout během několika minut až sedmdesáti stupňů Celsia. Řidič by v žádném případě neměl usednout za volant, pokud se necítí dobře. Neměl by se také stresovat ani unavovat fyzicky či duševně, měl by být co možná nejvíce odpočatý.

Předčasné únavě je možné předejít vhodným nastavením sedadla a volantu. Je také třeba pracovat co nejvíce očima, tedy nekoukat tupě do dálky, ale využívat celé zorné pole. Při velkých vedrech je dobré dělat častější zastávky a nezapomínat na pitný režim. Posádku auta ochrání před vedrem klimatizace. Je ji ale třeba vyčistit a vydezinfikovat, v případě potřeby pak vyměnit chladicí médium a filtry.

Možnost ověřit si před cestou na dovolenou své řidičské schopnosti mohou zájemci v kurzech bezpečné jízdy. Nabízí je i mostecký autodrom. Na plochách polygonu si nacvičí zvládání krizových situací. Díky uzavřenému areálu přitom bez rizika újmy na zdraví či poškození techniky.

„Málokdo ví, že technologie instalované na polygonu se využívají nejen pro nácvik zvládání krizových situací, například smyku, nouzového brzdění, vyhýbacího manévru a podobně, ale dokážou například simulovat i podmínky při přívalových deštích, jež často doprovázejí letní bouřky,“ upřesňují instruktoři.

Apelují také na bezpečné převážení zavazadel ve vozidle. Volně pohybující se předměty ve vozidle jsou velice nebezpečné. Při nárazu v rychlosti 50 km za hodinu do pevné překážky se zvýší hmotnostní působení tělesa bezmála dvacetkrát. Existují různé způsoby, jak věci v autě převážet.

Řidič si může pomoci sklopením části zadních sedadel, vyjmutím vaku z opěradla uprostřed zadních sedadel či využitím střešních nosičů nebo střešního boxu. Při sklopení zadních sedaček jde jen o nejkratší část, největší plocha opěradel musí zůstat ve svislé poloze, aby zachytila při případném nárazu zavazadla v kufru. Předměty je vždy třeba dobře upevnit.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru