Foto: Policie ČR
Zajímavosti

Královéhradecký kraj - V polovině června se na odbor služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obrátil muž jako statutární orgán jednoho hradeckého klubu a oznámil, že klub vlastní v objektu v Orlických horách nefunkční pevnostní kanón, dovezený v minulých letech z Francie.

Aby zabránili pochybnostem a spekulacím, zvolil postup dobrovolného oznámení v rámci zbraňové amnestie, aby ke kanónu bylo možné získat doklad nebo potvrzení podle současné platné legislativy. Jelikož je kanón umístěn v objektu předválečného československého hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi a je i zabezpečen elektronicky, mohl být ponechán na místě.

 2107kanonkz2

 Foto: Policie ČR

Do zmíněného objektu se dostavil specialista z odboru služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu společně s expertem z odboru kriminalistické techniky a expertíz, kteří ve spolupráci se členy klubu zjistili, že se jedná o pevnostní poloautomatický protitankový kanón vzor 36 ráže 47 mm. Potvrdili jeho nefunkčnost poškozením a degradací korozí, kterými se stal kanón trvale a nevratně nepoužitelným ke střelbě. Kanón je teď veden i v systému Centrálního registru zbraní jako zbraň kategorie D, pod kterou nově spadají i neaktivní torza zbraní.

 2107kanonkz3

 Foto: Policie ČR

Obdobný případ řešili policisté na jaře, kdy majitel tanku a samohybné houfnice se chtěl ujistit o jejich správném znehodnocení. V současné době již na základě vydaného povolení a pod kontrolou policie pracovníci odborné firmy provedli takové úpravy, které odpovídají současným předpisům a ani tyto válečné zbraně již nepředstavují žádné nebezpečí.

 2107kanonkz4

 Foto: Policie ČR

"Při letošní zbraňové amnestii, která byla vyhlášena 30. ledna, bylo v Královéhradeckém kraji zatím odevzdáno celkem 187 zbraní a 3116 kusů střeliva. V roce 2009 bylo odevzdáno téměř 600 zbraní a v roce 2014 - 335 zbraní. Lidé mohou beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně ještě pár dní. Zbraňová amnestie totiž končí posledního července. Chceme však upozornit, aby v žádném případě na služebny nenosili nalezenou munici nebo podezřelé předměty, ať zavolají na linku 158," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

 VIDEO

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru