FOTO: Devět set let starý strom na úbočí Krušných hor je opředený pověstí. Nikdy už ale neobrazí
Žeberská lípa už nikdy neobrazí. Tento přírodní klenot Chomutovska před dvěma roky uschl.
Zajímavosti

Chomutovsko - Žeberská lípa je jedinečnou ukázkou pokročilého stádia života životního cyklu stromů. Najdeme ji nedaleko Vysoké Pece na Chomutovsku, kousek od zámku Jezeří. Jméno získala podle nedaleké zříceniny hradu Starý Žeberk. Strom je nejstarším na Chomutovsku, jeho věk se odhaduje až na 900 let. Dnes je ze stromu pouze torzo opředené pověstí.

V roce 2010 dosahovala lípa výšky okolo 7 metrů. Výška koruny byla 5 metrů a šířka dokonce 10 metrů. Po obvodu měl strom okolo 750 cm. Věk se odhaduje mezi 800 – 900 lety.

Ještě v polovině 20. století stál kmen lípy vzpřímeně, ale už bylo patrné rozdělení na dvě kosterní větve. V současné době zbyla už jenom jedna a ta je ohnutá k zemi. Kmen lípy má dutinu, která je ošetřená asfaltem, aby do ní nezatékalo. Strom je už na několika místech podepřen. Dříve v dutině kmene hnízdily sovy. V roce 2020 lípa uschla.

ŽIVOT NEJSTARŠÍHO STROMU SKONČIL

Už na podzim 2019 lípa, podle pozorovatelů, shodila listy dříve, než bývalo obvyklé. Ti to přisuzovali ne příliš šetrné revitalizaci koryta Vesnického potoka, na jehož břehu lípa stojí. Zřejmě došlo k narušení kořenového systému a lípa tento zásah nepřežila. Podle místních uschlo v okolí více stromů, nejenom Žeberská lípa.

edeniky 1689

HISTORIE A POVĚST

Příběh stromu je spojován s nedalekým zaniklým hradem Starý Žeberk, který vystavěli ve 13. století a zanikl už koncem století čtrnáctého. I za tak krátký čas se tu podle pověsti stihl odehrát zajímavý příběh: Hradní pán, jehož úkolem bylo střežit vstup do českých zemí, si při jedné z cest vyhlédl děvče, ve kterém našel zalíbení. Odvlekl dívku proti její vůli na hrad. Ta se nikdy se svým odchodem z domova nesmířila a ve svém partnerovi viděla jenom krutého pána. Když viděl, že si lásku nevynutí, svrhl svou partnerku z hradeb. Dívka naštěstí spadla do keřů, přesto se ošklivě zranila. Pochroumanou ji našel mladý sedlák z nedaleké samoty, odnesl domů, ošetřil, a protože mu bylo jasné, že by ji u něj mohli hledat, skryl ji v dutině staré lípy. Skutečně se tak stalo.

Hradnímu pánovi se jeho čin nakonec rozležel a zaúkoloval zbrojnoše. Ti dívku ale hledali marně. Když se mladá paní zcela zotavila, rozhodla se se svým zachráncem opustit kraj, aby se dostali z moci krutého pána a mohli vést šťastný a spokojený život.

edeniky 1688

ZAJÍMAVOSTI

Lípa je považována za živoucí symbol protestů proti těžbě hnědého uhlí. Ta se totiž zastavila přibližně 300 metrů od tohoto stromu. V roce 2009 se lípa dostala do finále soutěže Strom roku, kde skončila na 10. místě. Lípa je chráněna jako památný strom České republiky teprve od roku 2010.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru