Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - O Česko je mezi turisty opět zájem, nejvíce mezi těmi domácími. Celkem se v tuzemských hotelech a dalších ubytovacích zařízeních ubytovalo letos od ledna do března bezmála 3,8 milionu lidí. Převažují domácí návštěvníci nad těmi zahraničními, a to v poměru zhruba 2,1 milionu ku 1,7 milionu.

Poprvé v historii se v Česku během prvních tří měsíců roku ubytovaly více než dva miliony domácích návštěvníků, tedy lidí trvale žijících v Česku. Vnitrozemský cestovní ruch tak zažívá historicky rekordní rok. To svědčí o tom, že lidé žijící v Česku se zatím kvůli nejvyšší inflaci za několik desetiletí výrazněji nevzdávají cestování a turistiky. Řada z nich zjevně volí levnější pobyty, avšak zatím ani příliš ne kratší pobyty. Průměrný počet jejich přenocování totiž činí 2,7 noci, což je stejný údaj jako v prvním čtvrtletí předpandemických let 2018 nebo 2019.

Částečně může za historicky rekordní číslo vnitrozemského turistického ruchu i to, že kvůli inflaci a poklesu životní úrovně, které způsobuje, nahrazuje část obyvatel ČR zahraniční dovolenou pobytem „v českých luzích a hájích". Obyvatelé Česka letos od ledna do března cestovali po „českých luzích a hájích" v počtu zmíněných 2,1 milionu, převyšujícím tedy údaj prvního čtvrtletí roku 2019 o 7,5 procenta a údaj prvního kvartálu 2018 dokonce o 10,5 procenta.

Za roky 2018 a 2019 zatím zaostal počet zahraničních návštěvníků. Takže proto je celkový počet hostů, zmíněný údaj 3,8 milionu lidí, „až" třetí nejlepší v historii. Právě po prvních čtvrtletích let 2018 a 2019. Čína své covidové restrikce uvolnila teprve na sklonku loňska. Česku tak letos v prvním čtvrtletí stále chyběli turisté právě třeba z Číny. Kvůli válce na Ukrajině a souvisejícím sankcím také třeba ti ruští.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru