Na české koleje vyjel na unikátní jízdu Prezidentský vlak. Nejblíže bude k vidění v Chomutově
Prezidentský vlak. Foto: MK ČR
Zajímavosti

ČR - Chcete vidět, čím na svých cestách jezdily naše hlavy státu? Po naší republice i sousedním Slovensku bude nyní jezdit speciální prezidentský vlak. Je složen z železničních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům.

Na konce června vyrazil na svou neopakovatelnou jízdu po České a Slovenské republice speciální „Prezidentský vlak“, který Národní technické muzeum připravilo ve spolupráci s Národním dopravcem Českými drahami a se Železnicemi Slovenské republiky. Jde o připomínku 100. výročí založení Československé republiky.

„Prezidentský vlak“ dorazil nejprve na pražské Masarykovo nádraží. Po krátké tiskové konferenci a prezentaci pro média vyrazil na „okružní jízdu pro novináře“ do Libně. Odtud odjel do Brna, kde jej v pátek čekala na výstavišti první veřejná prezentace. Prezentací v Brně však vlak svou jízdu nekončí.

K této neobvyklé oslavě výročí vedla skutečnost, že jak ve sbírce Národního technického muzea, tak i ve vozovém parku Českých drah je v současnosti dochováno celkem pět železničních salónních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům pro jejich jízdy po republice i do zahraničí. Z této pětice salónních vozů jsou tři provozuschopné.

A kde bude možné se na jedinečnou soupravu podívat? V srpnu bude 10. až 12. v železniční stanici Plasy. Od 14. do 19. srpna zastaví v Muzeu ČD v Lužné u Rakovníka. Nejblíže bude ve dnech 21. až 26. srpna v Železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru