Bude Jirkov Mekkou horské cyklistiky? Už se na tom pracuje
Radek Štejnar.
Zajímavosti

Jirkov - Skvělá dostupnost, perfektní přírodní podmínky a super nápad jsou přísadami, po jejichž smíchání získá Jirkov lahůdku, na níž si smlsnou milovníci obtížných singletrailů.

Severní Čechy mají ambice stát se turisticky atraktivní lokalitou. Řada lidí se při myšlence, že by se do této části republiky, tak těžce poznamenané těžbou uhlí, někdo dobrovolně vydával trávit volný čas, jen pohrdavě pousměje. „Řada projektů už funguje, některé jsou vážně skvělé. Ale chybí mi tu něco, co přiláká lidi opakovaně. Kvůli čemu se budou zas a znova vracet,“ říká jirkovský starosta Radek Štejnar.

Proto přemýšlel nad službou, která by do Jirkova přilákala návštěvníky. „V turistickém odvětví je budoucnost severních Čech. Můžete namítnout, že nyní je tu dost i pracovních nabídek a kraj se zvedá ze dna. Jenže to může pominout stejně tak rychle, jako tento boom přišel. Veškerá velká průmyslová centra tu jsou díky pobídkám. Až firmám pobídky vyprší, mohou se velice rychle sbalit a výrobu přestěhovat dál na východ,“ vysvětluje jirkovský starosta, proč se tak upíná k této myšlence.

V čem tedy vidí magnet, který bude tak mocným lákadlem? „Musíte lidem nabídnout atraktivní aktivitu, která bude snadno dostupná a hlavně zadarmo. Taková bobová dráha je sice fajn, ale peníze za ni každý víkend dávat nebudete,“ podotýká Radek Štejnar.

2208stejnar

Inspiraci našel v tzv. trail centrech. „Singletracky jsou stále populárnější volnočasovou aktivitou. Singletrack je v přírodním terénu speciálně upravená jednosměrná stezka pro cyklisty. Původní myšlenka vznikla v USA a Kanadě, ale až Velšané ji dovedli k dokonalosti. I v Česku už máme několik takových center, největší v Novém Městě pod Smrkem či na Rychlebských stezkách,“ vysvětluje specialista tohoto projektu Petr Löbl ze společnosti TrailVision.

Jako zapálený cyklista má projeto mnoho singletracků v Česku a zkušenosti sbíral právě i v anglickém Walesu. Projekt jirkovského areálu maximálně využije zdejší podmínky. „Příkré kopce a hluboká údolí lemující Jirkov předurčují ke stavbě spíše náročnějších trailů. Cílovou skupinou projektu tedy budou hlavně zkušenější cyklisté, kteří se chtějí posouvat ve svých dovednostech a mají dostatečnou fyzickou kondici na to, aby zdolávali náročné výjezdy bez pomoci lanovky. Nebude ale chybět ani stezka pro začínající zájemce o trailové bikování,“ popisuje Petr Löbl.


singletrack

  • jednosměrná terénní stezka pro horská kola, zábavně se vinoucí terénem a umožňující průjezd vždy jednomu jezdci
  • jejich obtížnost je stejně jako sjezdovky barevně rozlišená (zelená, modrá, červená a černá)
  • na úpatí Krušných hor na okraji Jirkova vyrostou stezky do tří let

Výhodou budovaného centra v Jirkově je jeho lokalita, na rozdíl od jiných v Česku je totiž přímo na okraji města. „De facto 4 kilometry od centra. Když si uvědomíte, že Jirkov je dopravně skvěle napojen na velké silniční tepny, kdy se sem do hodiny a půl dostanou lidé jak z Prahy, tak z Varů či Plzně, musíte uznat, že dostupnost je perfektní,“ pochvaluje si starosta Jirkova a jedním dechem dodává, že místní budou vyhledávat stezky každý den.

Příprava projektu finišuje a na podzim by specialisté na tyto stezky měli začít stavět první cesty. „Plán počítá s pracemi po dobu tří let. V první fázi vznikne 20 kilometrů stezek. Ve finále postavíme u Červeného Hrádku dovednostní centrum, kde se zájemci budou připravovat na to, aby stezky zvládli projet. Vhodný prostor pro tréning jednotlivých druhů překážek je důležitým prvkem bezpečného provozu stezek, předchází zraněním a zvyšuje fyzické i technické schopnosti jezdců,“ vysvětluje Petr Löbl, který společně se starostou Jirkova Radkem Štejnarem doufá, že tento nápad ukáže i ostatním městům v Krušnohoří, jakým směrem se vydat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru