Do programu RE:START se ještě více zapojí kraje
Dalším výstupem RE:STARTu může být revitalizace Pivovaru v Litoměřicích, jehož budoucí podoba poskytne místo pro podnikání a další aktivity pro občany.
Zajímavosti

Karlovarský kraj -  V programu RE:START, který se snaží napomoci nejvíce postiženým krajům naší republiky, byly do dnešního dne spuštěny akce za více než jedenáct miliard korun. Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj tak mohou získat dotace například na regeneraci a podnikatelské využití brownfieldů, na vysokoškolské vzdělávání či na revitalizaci Krušných hor. Zhruba pět miliard korun bylo zatím uvolněno i na rozvoj dopravní infrastruktury.

„Výzvy jsou určeny pro všechny tři kraje. Jaké bude konečné rozdělení peněz mezi jednotlivé kraje, záleží hlavně na aktivitě subjektů v jednotlivých regionech. Na program RE:START se počítá s celkovou částkou 62 miliard korun, která by měla být vyčerpána postupně do roku 2030,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Souhrnný akční plán nově určuje prioritní opatření z pohledu krajů. Z 27 opatření je 20 označeno jako prioritních. Projekty, které budou tato opatření v roce 2019 naplňovat a jsou součástí dat sebraných pro potřeby tvorby Národního investičního plánu, dosahují celkové výše téměř 10 miliard korun. Pokrývají zejména opatření zaměřená na oblast vzdělávání, zdravotnictví a dopravní infrastruktury. Bude posílena i role krajů prostřednictvím regionálních stálých konferencí pro konzultace s partnery a příjemci přímo v regionech.

Noví pracovníci by tak mj. podporovali přípravu konkrétních strategických projektů naplňujících schválená opatření Souhrnného akčního plánu, jejichž gestorem je kraj, poskytovali podporu dostatečnou metodickou podporu městům, obcím a případně dalším subjektům. „Díky programu RE:START již do území hospodářsky postižených krajů proudí první finance. Do konce letošního roku se mezi konkrétní projekty rozdělily přibližně tři miliardy korun a další výzvy k podávání žádostí jsou průběžně vyhlašovány. Za 18 měsíců práce je to skvělý výsledek. Schválení nových opatření a pokračování programu RE:START pro naše regiony znamená, že budou poskytnuty další prostředky na modernizaci škol, zdravotnických zařízení, výzkum, ale také na rozvoj nízkoemisní veřejné dopravy, nebo na podporu cestovního ruchu či výstavbu podnikatelských nemovitostí. Jedno opatření se zaměří také na celkovou regeneraci sídlišť a hned několik úkolů se týká sociální oblasti. Smyslem je zvýšit kvalitu života obyvatel Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje a znovu obnovit prosperitu těchto regionů. Jsem ráda, že i nová vláda se zavázala v tomto úsilí pokračovat a ještě více se zapojí i samotné kraje,“ říká Gabriela Nekolová, zástupkyně zmocněnce vlády zodpovědná za naplňování programu RE:START v Ústeckém a Karlovarském kraji.

0509restartfakulta

Příkladem realizace opatření RE:STARTu může být Fakulta zdravotnických studií UJEP (viz vizualizace), která zajistí dostatek zdravotnického personálu pro náš kraj.

Na podzim se města a obce dočkají nového programu na řešení brownfieldů k nepodnikatelskému využití, pokračovat bude také program Demolice, Ministerstvo průmyslu plánuje vypsání výzev pro podnikatele na podporu technologií a podnikatelských nemovitostí.

Zhruba 800 milionů korun postupně rozdělí Technologická agentura ČR mezi výzkumné organizace a podnikatelské subjekty. Velmi intenzivně se také pracuje na programu Resocializace území po těžbě.

Strategické projekty realizované v rámci strategie RE:START se stanou součástí připravovaného Národního investičního plánu. Proces restrukturalizace je dlouhodobý. Podařilo se připravit program Revitalizace Krušných hor a také program Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. V prvně jmenovaném byla na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji přidělena dotace v souhrnné výši cca 135 milionů korun v letech 2017 a 2018 a z programu Program rozvoje a venkova dále cca 59,9 milionů korun.

V druhém dotačním programu se podařilo v letech 2016-2018 realizovat na území Ústeckého kraje projekty za cca 83 milionů korun, na území Moravskoslezského kraje za cca 34 milionů korun a na území Karlovarského kraje za cca 13 milionů korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru