Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Žatec - Vždycky mě zajímalo, jak vlastně vzniká pivo – ten zlatavý nápoj, který má v Česku téměř posvátné postavení. A tak jsem si to vyzkoušela na vlastní kůži, a to v žateckém pivovaru Pioneer Beer. Vše mi ukázal a celým procesem provedl majitel pivovaru Michal Havrda.

Vařil se „Rezident 11“ – ležák, na kterém jsem pracovala od časného rána až do odpoledne. A stálo to za to!

Výroba piva je fascinující proces, který kombinuje chemii, trpělivost i špetku řemeslného umu. Celý proces probíhal přibližně od 6:00 do 15:00 – a tady je, jak to všechno šlo krok za krokem.

Od sladu ke sladině: první fáze

Prvním krokem bylo šrotování sladu – tedy naklíčeného ječmene. Ten se následně smíchal s vodou, což se odborně nazývá vystírání. Vznikla tak kašovitá směs, se kterou jsme pokračovali dál do fáze zvané rmutování. Ta spočívá v zahřívání této směsi na různé teploty, při nichž jsou aktivní enzymy. Právě ty štěpí škrob obsažený ve sladu na jednodušší cukry, které jsou klíčové pro další kvašení.

0108pivo1 b5865

0108pivo2 b16ac

Mlátové zbytky a chmelová hořkost

Jakmile bylo vše připraveno, přešlo se ke scezování – tedy oddělení pevných složek od tekutiny zvané sladina. Vedlejším produktem je tzv. mláto, které si možná pamatujete z pohádky Dařbuján a Pandrhola.

0108pivo3 da3d2

Sladina pak putovala do nádoby zvané mladinová pánev, kde se vařila a přidával se do ní chmel. Ten dodává pivu typickou hořkost. Po této fázi už můžeme mluvit o mladině.

0108pivo4 98874

0108pivo5 0d619

Kvašení a zrání

Mladina se nejprve zbaví kalů ve vířivé kádi, poté se ochladí a přečerpá do kvasných tanků, kde se přidají kvasnice.

0108pivo6 0c4b2

Následuje hlavní kvašení, které u ležáků trvá zhruba 8 až 10 dní. Během tohoto procesu vzniká alkohol, oxid uhličitý a teplo – proto je důležité udržet správnou teplotu.

0108pivo7 59ab8

Po ukončení kvašení se mladé pivo ochladí a přečerpá do ležáckého tanku, kde několik týdnů zraje. A pak přijde ta nejpříjemnější část – ochutnávka. Teprve po ní se pivo stáčí do sudů nebo lahví.

0108pivo9 f72b5

0108pivo8 b0c0b

Uvařit pivo není jen o surovinách a technologiích – je to rituál, který vyžaduje péči, znalosti i cit. A i když to byl jen jeden den v roli „sládka“, získala jsem obrovský respekt k lidem, kteří se výrobě piva věnují každý den.

A víte co? Ten Rezident 11 chutnal skvěle!

0108pivo10 6c3db

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru