Archeologické léto 2022 představí zajímavosti města Kraslice a hradu Hausberg
Foto zdroj: Muzeum Cheb
Co se chystá

Cheb - Muzeum Cheb se připojilo k celorepublikové akci Archeologické léto 2022, která nabízí možnost poznat více než 90 atraktivních lokalit s výběrem z více než 250 komentovaných prohlídek na celém území České republiky. Archeologické léto přináší do Karlovarského kraje prohlídku archeologických lokalit s odborným a poutavým výkladem – tentokrát ve městě Kraslice a na zřícenině hradu Hausberg.

​Archeologická pátrání po historii města Kraslice byla dlouhou dobu opomíjena a do zájmu archeologů se dostává až v posledních letech. Základ města Kraslice tvořila vesnice, která vznikla v podhradí a která byla v roce 1370 povýšena na město. Na rozvoji obce se pak významně podílela těžba barevných kovů, textilní průmysl či výroba hudebních nástrojů.

Předmětem komentované prohlídky bude podání výkladu k nálezům a otevřeným archeologickým sondám plánovaného archeologického výzkumu v centru města. Sraz účastníků je u pomníku na náměstí 28. října v Kraslicích v sobotu 20. 8. 2022, prohlídky se uskuteční v 10, 12 a 14 hodin a potrvají vždy dvě hodiny. Průvodcem bude archeolog Muzea Cheb Michal Beránek.

Druhá část akce se bude konat na hradě Hausberg, jehož přesné období vzniku není zřejmé. Obýván byl ve 14. a 15. století. Předmětem komentovaných prohlídek bude výklad k nálezům a probíhajícímu archeologickému výzkumu lokality a nových zjištěním, jež byla učiněna v posledních letech, a to včetně rekonstrukce původní podoby hradu.

Zájemci o účast na této přednášce se setkají s průvodkyní Klárou Hanákovou 20. srpna u skalní jeskyně pod hradem. Přednášky potrvají dvě hodiny a budou se konat v 10, 12 a 14 hodin. Trasa povede středně obtížným zvlněným terénem po nezpevněných nebo lesních či polních cestách.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru