INFOGRAFIKA: Jak poznat rozdíl mezi chřipkou a covid-19?
Jak poznat, co mi je? Ilustrační foto
Karlovy Vary

ČR - Sezónní chřipka patří každoročně k onemocněním postihujícím v České republice velkou část populace. Při onemocnění často vznikají komplikace, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci, a to především u starších pacientů a malých dětí. Ojedinělá nejsou ani úmrtí. Ministerstvo zdravotnictví proto posiluje objednávky vakcín pro tento rok a vyzývá občany, aby se nechali očkovat.

V současné době se v České republice očkuje přibližně 5-6 % populace a z toho 20 % seniorů, což je výrazně pod průměrem zemí západní Evropy, kde se očkuje přes 20 % obyvatel. Cílem Evropské unie je přesáhnout v proočkovanosti hranici 30 % a WHO stanovila cíl proočkovat 75 % seniorské populace nad 65 let věku.

„Proočkovanost proti chřipce v České republice patří vůbec k nejnižším. Přitom jde o závažné onemocnění, které by se nemělo podceňovat. Prosím všechny, očkujte se. Pro letošní rok jsme objednali 1,08 milionů dávek vakcín proti chřipce, tedy zhruba o 200 000 více než v roce loňském,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jak poznat chřipku a covid-19

edeniky 287

V chřipkové sezoně 2019/2020, tedy ještě před začátkem šíření covid-19 v Česku, bylo podle Státního zdravotního ústavu zaznamenáno asi 300 závažných případů chřipkové infekce a 58 lidí jí podlehlo. V poslední chřipkové sezoně 2020/2021 už ale laboratoře nezaznamenaly žádný případ výskytu viru chřipky. K tomu přispěla podle ústavu opatření proti šíření covid-19.

„Nemůžeme se spoléhat na to, že se nám v letošním roce chřipka znovu vyhne. Předcházet tomuto onemocnění je vždy lepší, než později řešit hospitalizaci nebo vážný stav. Vakcíny proti chřipce bývají dobře snášeny, dokonce je možné absolvovat očkování proti chřipce a covidu-19 v jeden den,“ doplňuje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Nejčastější příznaky chřipky

U chřipky jsou nejčastějšími uváděnými příznaky horečka, suchý kašel, únava, zimnice, schvácenost, bolest svalů a kloubů, z častých se uvádí také bolest v krku, rýma, nechutenství a bolest očí.

V České republice jsou v souvislosti s chřipkovými epidemiemi ve srovnání se státy s větší proočkovaností vyšší náklady rodin na léky, státu na nemocenskou, zdravotních pojišťoven na léčbu, a i vyšší počet úmrtí. Pro stát představuje chřipková epidemie obrovské přímé i nepřímé náklady, které dosahují několik miliard českých korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru