Dobrá práce českých policistů! Během služby v zahraničí dopadli převaděče a zachránili lidské životy
Ocenění policistů za významný čin v zahraničí. Foto: Policie ČR
Zajímavosti

ČR - V úterý 10 září na půdě Policejního prezidia ČR policejní prezident brig. gen. Mgr. Jan Švejdar společně s plk. Mgr. Václavem Ruknerem ocenili policisty, kteří během svého působení v Severní Makedonii velmi významně přispěli k šíření dobrého jména české policie.

18. července pprap. Lukáš Vítek, prap. Zdeněk Dubček a prap. Martin Pocklan se služebním psem Tangem vypátrali převaděče, který utekl při silniční kontrole kolegům ze Srbska. Převaděč skočil do řeky Vardar, kde byl u břehu po necelé hodině vypátrán služebním psem. "Při pokusu uplavat se pokusil utopit služebního psa, čemuž včasným zásahem výše uvedených policistů (za pomocí donucovacích prostředků) bylo zabráněno a převaděč byl zadržen. Celá tako akce, která probíhala ve velice silném proudu řeky Vardar, trvala zhruba 2 hodiny," uvedla mluvčí Policejního prezidia ČR Hana Rubášová.

19. července prap. Filip Zedník, prap. Martin Bubela pronásledovali nákladní vozidlo, které násilně projelo dvěma kontrolními stanovišti bez zastavení a ujíždělo od státní hranice do vnitrozemí. Za vesnicí Demir Kapija, řidič tohoto vozidla najel ke krajnici, z vozidla za jízdy v přibližně 70 km rychlosti vyskočil a vozidlo nechal samovolně pokračovat v jízdě. "Vozidlo vyjelo mimo dálnici, několikrát se převrátilo a skončilo v desetimetrovém srázu. V nákladním prostoru tohoto vozidla bylo poté nalezeno 31 nelegálních migrantů pocházejících z Afghánistánu," pokračuje Hana Rubášová.

Řidič vozidla po nárazu do stromu utrpěl těžká zranění, zejména v oblasti hlavy. Migranti utrpěli různá zranění, nejčastěji hlavy, končetin a páteře. Na místo se poté ihned sjelo dalších 9 kolegů (por. Petr Soukup, prap. Jan Juránek, prap. Roman Halický, pprap. Lukáš Vítek, prap. Zdeněk Dubček, pprap. Miroslav Dobeš, prap. Petr Doboš, nstržm. Libor Kolář, ppor. Pavel Gazda) z českého kontingentu a začali poskytovat první pomoc zraněným osobám.

První ambulance na místo dorazila až po půl hodině, kdy převaděč a většina migrantů byla ošetřena našimi policisty. Všichni zranění byli následně udržováni ve stabilizované stavu za neustálé kontroly jejich životní funkcí. Přítomní policisté, mimo jiné, také zajišťovali bezpečnost dopravy na dálnici, kde řídili a usměrňovali provoz.

Rovněž je třeba vyzdvihnout pprap. Bc. Michala Kolkopa za jeho pomoc s tlumočením nejen při vyšetřování uvedených dvou incidentů, ale také v nemocnici, při ošetření kolegy. Rovněž je třeba ocenit kpt. Bc. Jiřího Herejka (koordinátora společných hlídek) za dlouhodobou a příkladnou činnost v rámci bilaterálních hlídek v Severní Makedonii a Srbsku.

Spolupráce ČR a Severní Makedonie v této oblasti trvá od února 2016. Působení českých policistů, jejich profesionalita, jazyková vybavenost, flexibilita, ale i osobní a iniciativní přístup jsou ze strany zahraničních partnerů velmi kladně hodnoceny.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru