Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

ČR - Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla za poslední týden o 46 haléřů na 39,09 koruny za litr. Ještě výrazněji, o 54 haléřů, zlevnila nafta. Litr dieselu v současnosti stojí v průměru 37,24 Kč/l, což je nejméně za více než čtvrtrok.
 

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále zlevní, v rozsahu kolem 30 haléřů na litr v případě benzinu a 40 haléřů v případě nafty. Důvodem je pokračující pokles cen ropy na světových trzích a také poměrně výrazné květnové zpevnění koruny vůči americkému dolaru, v němž se ropa obchoduje.

Ropa se po zohlednění kursu koruny k dolaru – tedy pomyslně v korunách za barel – nyní prodává nejlevněji od první poloviny letošního února. Klesá také cena velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu. Například velkoobchodní cena nafty je nyní v přepočtu do koruny prakticky nejnižší od začátku letoška.

 Cena ropy dále klesá zejména kvůli vyhlížené měnové politice americké centrální banky (Fedu), která zřejmě bude držet své základní úrokové sazby poměrně vysoké delší dobu. Část trhu už nyní předpokládá, že Fed letos nesníží sazby ani jednou, zatímco na začátku roku konsensus trhu měl za to, že sazby redukuje letos hned pětkrát, ba šestkrát. Odsunutí zahájení snižování sazeb oslabuje poptávku po ropě, neboť přetrvává riziko výraznějšího ekonomického útlumu – a nejen v USA –, jejž by způsobil dusivý efekt vyšších úrokových sazeb, a tedy méně dostupných úvěrů a obecně financování, například investic.

 Měnová politika Fedu má nyní na cenu ropy silnější dopad než napětí na Blízkém východě, které v současnosti neeskaluje ani v důsledku tragického úmrtí íránského prezidenta. Takže z důvodu napětí na Blízkém východě tedy ani nyní nesílí tlak na zdražování ropy.

Zlevňování pohonných hmot v Česku pak umocňuje zmíněné zpevňování koruny k dolaru, jež je důsledkem toho, že i Česká národní banka bere do určité míry zpátečku se svými plány na letošní redukci základní úrokové sazby. To pomáhá udržovat atraktivitu koruny – i tváří v tvář dolaru – na vyšší úrovni, než pokud by základní sazba ČNB klesala tak rychle, jak se čekalo začátkem letoška. Tehdy trh vyhlížel její pokles do konce roku 2024 na úroveň 3,25 procenta. Dnes míní, že svoji pouť letoškem zakončí o celý jeden procentní bod výše, tedy na úrovni 4,25 procenta. Nyní sazba činí 5,25 procenta.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru