Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Jáchymov - Uctít památku tisíců obětí bývalého komunistického režimu, které byly odsouzeny k dlouhým letům otrocké práce v místních lágrech – tak to je smyslem každoročně konaného Jáchymovského pekla. Vzpomínkové akce, jež dnes vyvrcholila pietním aktem u Brány ke svobodě v Jáchymově, se za Karlovarský kraj zúčastnil neuvolněný zastupitel Jan Bureš.

Dvoudenní akce, která se letos koná již po třicáté páté, byla zahájena v pátek odpoledne pietními setkáními na hřbitově v Horním Slavkově a u Rudé věže smrti ve Vykmanově nedaleko Ostrova. Sobotní program začal mší v kostele sv. Jáchyma v Jáchymově, po němž následoval již vzpomínkový akt u Brány ke svobodě v parku před kostelem. Památník je součástí novodobé křížové cesty, která skrze kameny připomíná jednotlivé tábory, kde v hrůzných podmínkách žili a pracovali tehdejší političtí vězni.

Mezi přítomnými hosty nechyběli zástupci státu, kraje, města Jáchymova i Ostrova, církve, paměťových institucí a spolků, samotní pamětníci, příbuzní obětí či skauti. Po kladení věnců následovala minuta ticha za zemřelé, a to nejenom během komunismu, ale i během současných válečných konfliktů. Následně zazněly jednotlivé proslovy, přičemž zastupitel Jan Bureš ve své řeči připomněl, jak moc důležité je si tyto momenty naší historie připomínat. Zároveň vzpomenul i neblahý osud Rudé věže smrti ve Vykmanově, která je ve velmi špatném technickém stavu. Snad se blýská na lepší časy a národní kulturní památku se povede převést pod stát. Do správy by si jí pak vzal Národní památkový ústav a zajistil by nejenom její potřebnou rekonstrukci, ale i provoz a otevřel by jí tak široké veřejnosti.

V oblasti Jáchymova a Horního Slavkova byly za minulého režimu zřízeny téměř dvě desítky táborů. Jejich prostory velmi rychle zaplnili vězni, kteří byli nuceni k namáhavé vyčerpávající práci nejen v podzemí. V řadě případů šlo o politické vězně odsouzené ve vykonstruovaných procesech. Odhaduje se, že lágry prošlo téměř 65 tisíc lidí. Expozici věnovanou památce politických vězňů s názvem „Jáchymovské peklo“, která byla vytvořena ve spolupráci Léčebných lázní Jáchymov a badatele Luboše Modroviče, si můžete prohlédnout v lázeňském návštěvnickém informačním centru. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru