Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - V rámci prvního roku ve funkci navštívil prezident republiky Petr Pavel všechny kraje, vyjma Ústeckého a Karlovarského, do nichž zavítal ještě před inaugurací. Teď se na západ Čech vydal podruhé. V neděli v podvečer debatoval s občany v Národním domě v Karlových Varech, včerejší den zahájil návštěvou Krajského úřadu Karlovarského kraje. Zde proběhlo jednání s hejtmanem, radními, zastupiteli a dalšími pozvanými hosty.

Mezi témata, která během jednání na krajském úřadě rezonovala, byla doprava, konkrétně zkapacitnění klíčové silnice I/13 – tzv. Podkrušnohorské magistrály. Ta spojuje Karlovarský kraj s Ústeckým krajem a v současné době se řeší její modernizace a rozšíření o další jízdní pruhy. S ohledem na dopravní zatížení i v dalších letech se jako optimální jeví rozšíření komunikace na čtyřpruh, ne na střídavý třípruh tak jak je ze strany Ředitelství silnic a dálnic navrhováno. Zastupitelé jej prosazují i za cenu toho, že by se jednalo o tunelovou variantu. V souvislosti s dopravou se pak ještě mluvilo o rozšíření a prodloužení přistávací dráhy na karlovarském letišti a o možnosti využívaní letiště ze strany armády. Ta se jeví jako zcela logická vzhledem ke strategické poloze letiště a k blízkosti vojenského výcvikového prostoru na Doupově. Zmíněn byl i připravovaný projekt autonomní mobility v kraji, který má velký potenciál pro region a mohl by být prezentován na EXPU 2025 v japonské Ósace.

Během jednání byla připomenuta rovněž problematika bezpečnosti. V porovnání s ostatními regiony v současnosti v Karlovarském kraji chybí nejvíce policistů na počet obyvatel, řádově zhruba 250. Dalším z témat byla otázka krajského zdravotnictví. Hovořilo se nejenom o nedostatku lékařů a o možnosti jejich rotace z jiných nemocnic, ale také o hrozícím nedostatku zdravotních sester, které budou postupně odcházet do důchodu a není za ně náhrada. V souvislosti se školstvím se jednak řešilo vybudování vysoké školy v kraji a vhodný výběr oborů reagujících na nedostatek klíčových profesí, ale také kvalita poskytovaného vzdělávání na základních školách. Na řadu přišlo i lázeňství a jeho cílená podpora ze strany státu a pojišťoven, včetně edukace zdravotnického personálu. V rámci setkání hlavy státu se zastupiteli a dalšími pozvanými hosty se pak ještě mluvilo například o korespondenční volbě, o rozpočtovém určení daní, o neúměrné byrokratické zátěži ze strany státu a státních institucí či o financování sociálních služeb.

Po jednání na krajském úřadě prezident diskutoval s odborníky o problémech regionu, jako jsou sociálně vyloučené lokality či otázky vzdělávání. Debaty proběhly v Kraslicích a v Mariánských Lázních. V posledně jmenovaném městě byla návštěva prezidenta ukončena tiskovým brífinkem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru