FOTO DNE: Industriální gejzír chrlí teplou vodu z podzemí. Okolo buďte raději opatrní
Vývěr důlní vody. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Most – Nad jezírkem se lehce převalují obláčky páry, za ním se z roury trčící k nebi valí voda. Některým tato scenérie připomíná Island. Neobvyklý industriální gejzír najdete na Mostecku. V těsné blízkosti vede cyklostezka, přímo k proudící vodě ale raději nechoďte.

Proč tu voda ze země vytéká? Jde o vývěr důlní vody nedaleko bývalé obce Růžodol. Nyní je tu rekultivovaná výsypka. Vodu čerpadla ženou nahoru ze starých zatopených štol. V zemi se ohřála, zajímavý pohled proto vývěr nabízí hlavně v zimě za chladného počasí. Někdy je cítit lehký zápach, to prý z bakterií, které v bývalé šachtě požírají třeba starou výdřevu.

Vývěr je sice volně přístupný, nachází se na dohled od cyklistické trasy. Až přímo k němu nebo do okolí jezírka se ale raději nevydávejte, půda může být podmáčená, zůstaňte na cestě. Na místo se také můžete vydat s průvodcem, a navrch ještě netradičně po setmění. Tenhle výlet není pro slabé povahy. Na detail výletu s Offroadsafari se můžete podívat zde, případně se rovnou objednat.

Kudy tam

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru