A zase ty supertropy! Česko čeká pětatřicetistupňová výheň
Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovarsko - Je moc horko, už aby byla zima. Je moc kosa, už aby bylo léto. Je moc sucho, kdy už konečně zaprší? Je moc mokro, kdy už konečně vyleze slunce? Vůbec nefouká. Pořád jenom fouká. Snad napadne sníh. Snad ten sníh brzy roztaje. A tak dále (ad infinitum). Počasí je tu pro lidi, jenomže jak má být „normální“, když lidé vlastně vůbec neví, co chtějí? Chyba zjevně bude jinde než na straně vysílače 5G. Soráč jako, ale co vlastně chcete?

Očividné je, že v posledních dnech počasí chtělo nejvíce „poškádlit“ Homo sapiens v severozápadních Čechách. Ve dnech 7. srpna, 8. srpna, 9. srpna, 10. srpna, 11. srpna a 14. srpna totiž byla nejvyšší teplota naměřena v Ústeckém kraji. Víceméně pokaždé v Doksanech, pouze 11. srpna pomyslné zlato získalo Ústí nad Labem (29,5 °C). Neděle do Doksan přinesla až 31,5 °C s tím, že druhým nejžhavějším místem Česka bylo Mostecko, kde Kopisty hlásily až 30,9 °C, a že třetím nejžhavějším místem Česka byly Teplice, s teplotou 30,7 °C. Den na to, čili v pondělí 15. srpna, meteorologickým statistikám vládnul sousední Liberecký kraj a řeč je nyní o srážkách. Asi jste si všimli, že řádily bouřky. Nebyly kdovíjak intenzivní, ale postupovaly dosti pomalu, a tak na Českolipsku napršelo až 64 litrů vody na metr čtvereční. Konkrétně v Mimoni. Kdo dal tomuto severočeskému městu jméno Mimoň, tím se nyní nezabývejme.

Raději věnujme pozornost budoucnosti, která se brzy stane přítomností:

16. srpna: Převážně slunečno, jen odpoledne nepřekvapí nějaký ten oblak a pěkná držgrešle (tj. déšť ne-e). Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C.

17. srpna: Jasno až skoro jasno, odpoledne až polojasno, přičemž k večeru zřejmě od jihozápadu dorazí vysoká oblačnost a nebude jí úplně poskrovnu, takže podmínky pro pozorování hvězd a UFO půjdou tak trochu do kopru. Nejvyšší odpolední teploty okolo 28 až 32 °C, na jižní Moravě až okolo 34 °C, a nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C.

18. srpna: Už od ranních hodin nelze počítat s vymetenou oblohou s tím, že později odpoledne dorazí bouřky. Nejdříve na západ (Karlovarský kraj apod.), poté i dál na východ. Nejvyšší odpolední teploty okolo 31 až 35 °C, na jižní Moravě až okolo 36 °C, a nejnižší ranní teploty kolem méně komfortních 21 až 17 °C.

Víkend: Momentálně to vypadá na déšť, ale situace je ještě nejistá. Přinejmenším už není v plánu povodňová situace (extrémní spad srážek).

Co se dlouhodobé věštby týče, ta počítá s horkou druhou polovinou srpna, přesněji řečeno s maximy okolo 32 až 37 °C až do začátku září. Dříve nebo později to ale přijde, jako podzim a pak zima...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru