Kreativci a zástupci kraje se na sklonku léta setkají v Lokti
Foto zdroj: www.loket.cz
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Do školních lavic se v září vrátili nejen školáci, ale zasednou do nich i zástupci kraje spolu s regionálními partnery, kteří jsou aktivní v kulturních a kreativních odvětvích. Stane se tak během workshopu, jenž se uskuteční 13. září 2022 v budově bývalé střední průmyslové školy v Lokti.


Budova školy nebyla pro workshop vybrána náhodou, počítá se s ní jako s možným budoucím sídlem krajské kulturní a kreativní kanceláře v rámci jednoho ze strategických projektů Karlovarského kraje. „Kulturně kreativní odvětví představují velký potenciál pro život i transformaci celého regionu, vykazují v současnosti vysoký ekonomický růst a vytvářejí nové pracovní příležitosti nejen pro mladé lidi. Jedním z cílů kraje, na kterém se již intenzivně pracuje, je založit subjekt, který by tato odvětví zastřešoval, koordinoval, poskytoval jim podporu, inicioval zajímavé aktivity a vyhledával nové příležitosti. Říkáme mu zatím pracovně „4K“ - Krajská kulturní a kreativní kancelář. Kromě přípravy právního statutu a dalších administrativních náležitostí je v hledáčku také místo, kde by měla tato kreativní instituce zasídlit, ideálně pod jednou střechou s dalšími partnerskými subjekty. Jedním z míst, kde by se mohl tento záměr uskutečnit, je právě Loket – konkrétně budova bývalé střední průmyslové školy, která je v majetku kraje,“ vysvětlila Markéta Monsportová, uvolněná členka Zastupitelstva Karlovarského kraje gescí pro cestovní ruch, lázeňství a kulturně kreativní odvětví). Součástí prostoru kulturní a kreativní kanceláře by měl být kreativní HUB, ateliéry, coworking, kavárna, galerie a další.


Workshop by se měl stát inspirativním setkáním se zástupci kulturních a paměťových organizací, lokálních kreativců a designérů, měl by přinést možnost představit vizi kraje a vyslechnout jejich podněty, potřeby, postřehy a zkušenosti. „Rádi bychom toto setkání pojali pracovně, neformálně v přátelské atmosféře. Osobně ho vnímám jako další důležitý mezník k přiblížení se založení nové kreativní instituce, která by jako jeden ze strategických projektů kraje, mohla navíc získat podporu z Fondu spravedlivé transformace,“ dodala Markéta Monsportová.


Za vhodné místo pro vytvoření zázemí kulturní a kreativní kanceláře považuje loketskou průmyslovku rovněž starosta Lokte Petr Adamec: „Loket je dlouhodobě brán jako jedno z center kultury, umění a péče o památky nejen v rámci Karlovarského kraje, takže setkání zástupců z této oblasti a oblastí příbuzných u „nás“ je podle mého naprosto logické. Město Loket, Karlovarský kraj i já osobně dlouhodobě usilujeme o smysluplné využití objektů bývalé loketské školy. Pokud by se místem pro vznik krajské kulturní a kreativní kanceláře a podobných subjektů měla stát právě loketská „průmyslovka“ tak v tom osobně vidím řešení mnoha problémů, od racionálního využití krajského objektu, které si možná nevyžádá v začátku velkou investici, rozšíření nabídky pracovních míst v našem městě a samozřejmě i určitou prestiž. Velmi dlouho se mluví o tzv. decentralizaci úřadů a institucí a toto by mohla být jedna z prvních vlaštovek.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru