Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Západočeská univerzita v Plzni uspořádala 29. ročník veletrhu pracovních příležitostí a mezi vystavovateli nesměli chybět ani zástupci Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK). Ti se na akci představili společně s několika členskými firmami. Ačkoliv byla návštěvnost letošního veletrhu nižší než v uplynulých letech, zaměstnavatelé odjížděli spokojeni.

„Firmy v Karlovarském kraji se stále potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, což jim přináší řadu komplikací. Proto dlouhodobě usilujeme o vznik nových vysokoškolských oborů přímo v našem regionu. Nicméně, abychom získali potřebné talenty, musíme hledat i za hranicemi našeho kraje,“ uvedla Lenka Mansfeldová, ředitelka KHK KK. „Účast na veletrzích pracovních příležitostí zaměřených na studenty a absolventy vysokých škol je pro nás logická volba, protože nám poskytuje přímý kontakt s kvalifikovanými uchazeči o zaměstnání,“ vysvětlila.

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje se veletrhu v Plzni zúčastnila již potřetí. „Letos jsme měli stánek na elektrotechnické fakultě a jako každý rok jsme s sebou vzali zástupce významných firem z regionu. Tentokrát to byly společnosti SUAS Group, ept connector, DHL a BWI. Zároveň jsme nabízeli pracovní pozice pro absolventy, stáže a spolupráci na ročníkových a dalších odborných pracích od našich dalších členských firem,“ sdělila Barbora Volfová, zástupkyně ředitelky KHK KK.

Západočeská univerzita v Plzni momentálně má méně studentů, což se projevilo i na návštěvnosti veletrhu. Přesto však akce předčila očekávání potenciálních zaměstnavatelů. „Veletrh hodnotím velmi pozitivně. Spíše než na sběr kontaktů od studentů jsme se soustředili na představování naší společnosti, našich pracovních pozic a distribuci našich vizitek,“ řekla Zdena Strousková, HR generalista společnosti BWI. Jak potvrdila, rozhovory se studenty vypadaly velmi nadějně a je pravděpodobné, že některé z nich vyústí ve spolupráci.

Pozitivním trendem je, že studenti přestávají považovat Karlovarský kraj za neatraktivní. „Dříve jsme se setkávali s tím, že raději mířili za pracovními nabídkami do Prahy. Nyní zvažují i možnosti v Karlovarském kraji, i za cenu dojíždění,“ poznamenala Barbora Volfová.

Nedostatek kvalifikovaných uchazečů o práci však trápí zaměstnavatele v kraji dlouhodobě. „Firmy se proto snaží pracovat s výší mezd tak, aby byly konkurenceschopné. Zároveň pozorujeme snahu firem změnit pohled na Karlovarský kraj a místní zaměstnavatele. Například v průmyslových zónách působí firmy, které potřebují nejen operátory, ale i manažerské pozice a další místa s přidanou hodnotou,“ uzavřela zástupkyně ředitelky KHK KK.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru