Hasištejn. Foto: Jitka Fárová
Karlovy Vary

Místo – Zřícenina hradu Hasištejn se nachází v obci Místo na Chomutovsku. K samotnému objektu pohodlně dojedete autem až k samotným hradbám. Není na škodu ale zaparkovat v obci a udělat si hezkou procházku.

Historie

Hrad byl založen na začátku 14. století, přesný rok ale není písemně doložený. Vše je zřetelně patrné z architektonického uspořádání. To poukazuje na jeho strategickou a obrannou funkci. Hasištejn se díky okolí stal důležitým bodem pro ochranu průsmyků a hlavních cest vedoucích z Německa do Čech.

Zakladatel hradu byl Bohuslav II. z Rýzmburka, který se oženil s dcerou Fridricha I. ze Šumburka. Ve vlastnictví rodiny Šumburků zůstal hrad až do roku 1418. Poté ho získal Mikuláš Chudý z Lobkovic a pak jeho syn Mikuláš II. Po jeho smrti se o hrad staral jeho bratr Jan Popel a následně jeho synové.

Na začátku 16. století ale začal hrad chátrat a pro lidi z okolí se stal zdrojem stavebního materiálu. Chátral až do 19. století, kdy hrad začal vlastnit Emanuel Karsche, který ho částečně zrekonstruoval. Z bývalé palácové budovy se stala restaurace a z nejvyšší věže rozhledna. V 70. letech 20. století ale restaurace vyhořela.

Dnes je hrad vyhledávanou historickou památkou, který obklopují tragické legendy. Vstupné je 80 korun za dospělého a 50 korun za dítě.


Legendy o hradu

Skála nenávisti
Název hradu Hasištejn, v německém originále Hassenstein, což znamená "skála nenávisti", je neobvyklý a jeho původ vysvětluje stará pověst. Tento příběh nás zavádí do doby, kdy hrabě kadaňského panství obdržel od krále rozkaz připojit se s vojskem k obraně země. Před svým odjezdem pořádal hrabě bohatou hostinu, avšak jeho mysl byla zamračena starostmi o svou jedinou dceru, kterou zanechával na hradě. Rozhodl se svěřit její ochranu hradnímu kaplanovi, nevědom si tragédie, která se brzy odehraje. Po návratu z výpravy zjistil, že jeho dcera vedla nestoudný život a zasnoubila se s cizincem. Ve zlosti zavraždil kaplana a nechal svou dceru zazdít ve věži. Závěr pověsti vypráví, jak hrabě v zoufalství spáchal sebevraždu skokem s koněm do propasti, čímž byly zničeny tři životy.


Stařenčino zjevení
Druhá pověst vypráví o staré ženě, která na Veliký pátek kráčela lesem kolem zřícenin hradu. Cestou se ztratila a ocitla se opět u hradu, kde usnula. Ve snu se jí zjevil hrad v plné své kráse, plný života a radosti. Ve sklepení hradu spatřila obrovské bohatství, ale když se chtěla pokladu dotknout, probudila se a zjistila, že vše bylo jen sen. Tento zážitek ji však stál život, neboť krátce po návratu domů zemřela.


(Zdroj legend: a href="https:/www.hasištejn.cz""""www.hasištejn.cz. Témata obou těchto pověstí jsou převzaté ze stránky obec-misto.cz, ta čerpala z knihy "Báje a pověsti ze severních a západních Čech" od Jana a Tomáše Linhartových.)

FOTO

0405hasistejn1 72758

0405hasistejn2 eb32f

0405hasistejn3 26836

0405hasistejn4 1b48c

0405hasistejn5 d20f6

0405hasistejn7 f4c97

0405hasistejn8 7666c

Foto: Jitka Fárová

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru