OBRAZEM: Sokolovští hasiči dostali nový automobilový žebřík
Foto: Hasičský záchranný sbor ČR
Karlovy Vary

Sokolov - Výšková technika je dlouhodobě standardním vybavením, kterým profesionální hasiči disponují. A to jako jediná složka IZS, i z tohoto důvodu jsou automobilové žebříky a plošiny často využívané nejen pro potřeby hasičů, ale i pro potřeby ostatních složek.

Na stanici Sokolov dlouhá léta sloužil automobilový žebřík na podvozku Iveco. Ten byl pořízen v roce 1997 a i přes své morální stáří byl stále dobrým pomocníkem. Díky evropské dotaci se ale na konci loňského roku podařilo obnovit i tuto část vozového parku sokolovské stanice.

Nový automobilový žebřík je postaven rovněž na podvozku Iveco a s žebříkovou sadou Magirus. Pracovní výška sady je 30 metrů s tím, že poslední díl sady lze ovládat jako plošinu. Záchranný koš je určen pro tři osoby, respektive 300 kilogramů. Na koš lze upevnit dálkově ovládanou lafetovou proudnici pro zásah vodou i pěnou, koš umožňuje rovněž uchycení záchranných nosítek či slaňovacího zařízení.

Fotogalerie

Technika s označením AZ32 Iveco je pořízena z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 - 2020 (IROP) v rámci projektu „Zvýšení připravenosti Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu“. Nákup realizovalo Generální ředitelství HZS ČR a hasiči z Karlovarského kraje mají techniku na pět let zapůjčenou. I po této době zůstane nadále sloužit hasičům v kraji. Pořizovací cena žebříku byla 17 359 265,- Kč.

Touto investicí se podařilo prakticky dokončit celkovou obnovu hlavní zásahové techniky na stanici Sokolov. Sokolovští hasiči nyní disponují cisternovou automobilovou stříkačkou na první a druhý výjezd, které byly obě pořízeny v roce 2016, velkoobjemovou cisternou z roku 2009, dvěma technickými automobily z let 2013 a 2007, velitelským automobilem z roku 2013 či týlovým kontejnerem z roku 2015. Průměrné stáří hlavní zásahové techniky na této stanici je tak pět let.

Nový žebřík je ve výjezdu na stanici od konce ledna a dosud pomáhal u sedmnácti událostí. Jednalo se například o rizikové odstranění zlomených stromů, požáry výškových budov nebo otevření uzavřených prostorů ve vyšších patrech obytných domů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru