Čapí překvapení: Samec se k družce vrátil z teplých krajin nezvykle brzy
Pár čápů bílých v zooparku už je zase kompletní. Samec (vpravo) se ke své družce vrátil již v polovině února. Foto: Rostislav Stach
Zajímavosti

Chomutov - Páreček čápů bílých v chomutovském zooparku už je zase kompletní. Je to nejen milá zpráva, ale zároveň trochu překvapení. Samec se totiž ze vzdáleného zimoviště vrátil už v polovině února, tedy o poznání dříve než obvykle.

Běžně čápi přilétají z teplých krajin do Čech až během března, v zooparku proto brzký návrat samce všechny udivil. „Podle našeho ornitologa je to jeden z nejranějších příletů za celou dobu, co čápy v zooparku máme,“ potvrdila neobvyklou událost ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Jak k tomu podotýká zmíněný ornitolog Petr Hora, čápi začínají své zimní návyky měnit. Stále více jich dokonce v Čechách zůstává, aniž by odlétali za teplem. Jedním z důvodů může být podle Hory postupné oteplování, a s tím spojené mírné zimy. „Čápi zjistili, že tu mohou přečkat zimu s dostatkem potravy, tak nemají potřebu odlétat. V Čechách takto zůstávají desítky ptáků,“ potvrzuje.

Nakonec ani samice ze zooparku nikam neodletěla a zůstala ve svém chomutovském teritoriu. To je jiný, ale ještě zajímavější příběh – má to totiž naučené od předchozího partnera. „Začalo to před lety, kdy jsme tu měli čápa s handicapem. Musel přes zimu zůstat v okolí zooparku, protože stovky kilometrů dlouhý let za teplem by nezvládl,“ líčí počátky neobvyklé ´tradice´ Petr Hora. Další zimní období s ním v zooparku strávila i jeho družka, která později tento zvyk přenesla na nového partnera. A ten po jejím uhynutí zase na další samici. Současná čapí dáma původem z Francie je tak už několikátá v řadě, která tento návyk převzala.

Samec tomu zatím naučený není, takže v září ze zooparku odletěl i se čtyřmi mláďaty, které se svou partnerkou odchoval. Ta už si zřejmě hledají vlastní partnery a zakládají svoje hnízda. Samec není okroužkovaný, takže není jisté, kde zimu strávil. Podle ornitologa však čápi už často ani nelétají do Afriky, jak tomu bylo dříve. Zůstávají například v Itálii či Španělsku.

Čápi bílí jsou zvlášť chráněný druh ptáků, v zooparku hnízdí už skoro pětatřicet let. Své hnízdo tu mají na vysokém a nepřehlédnutelném torzu dubu u horního rybníka.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru