Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - V rámci pravidelných cest po regionu zamířil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek na Sokolovsko. Doprovod mu jako obvykle dělal radní pro oblast rozvoje venkova a zemědělství Vít Hromádko. Se starosty Nového Sedla, Vintířova a Mírové hovořili o aktuální situaci v obcích i o tom, co je tíží a kde kraj může nabídnout pomocnou ruku.

První zastávkou bylo město Nové Sedlo, kde zástupce kraje přivítal starosta Robert Zelenka, místostarosta Jiří Machulka a radní Miroslav Kapr. Úvodním tématem společné diskuse byla bytová problematika na místním sídlišti a obchod s chudobou. „Jako jediné možné řešení se zde nabízí stanovení cenové mapy, která by mohla obchod s chudobou výrazně eliminovat. Dalším problémem, kterému město v současné době čelí, jsou drogy. Jelikož tento problém evidujeme ve větší míře i v sousedním Chodově a v Karlových Varech, bude potřeba hledat ve spolupráci s policií nějaké systémové řešení,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Nové Sedlo se zároveň snaží podnikat rozvojové aktivity ve městě. Již brzy by cyklistům měla sloužit nová cyklostezka vedoucí do Chodova. Kromě toho by město chtělo vybudovat i cyklostezku do Lokte podél trati, kde ovšem mají problém s jejím křížením přes koleje. Zároveň chystají velké investice do bytové výstavby. Aktuálně dokončují projektovou dokumentaci k lokalitě Sedmidomky, kde by mělo v budoucnosti vyrůst přes 30 nových domů, a další investice směřují do hornické kolonie a do vybudování nástavby domu pro seniory v Loučkách. „Přislíbili jsme také spolupráci při komunikaci a prezentaci nové expozice, kterou připravuje místní hornický spolek Apollonia, a zavedení turistického autobusu po hornických památkách s průvodcem,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek. Společně se pak všichni přesunuli k nedávno zrevitalizované nádrži Malá Anna a k přírodnímu koupališti Velká Anna. Cestou se zastavili také u místa, kde se dříve těžilo uhlí a kde došlo v minulém měsíci k propadu půdy.

Následně hejtman s radním přejeli do nedalekého Vintířova, v jehož čele stojí starosta Marek Choc. „Většinu podnětů z obce, kterou jsme navštívili před dvěma lety, se podařilo úspěšně vyřešit, zejména pak těch dopravních. Nyní jsme řešili problematiku opatrovnictví, která se v čím dál tím větší míře přesouvá na obec. Počet případů opatrovnictví roste a neúměrně jí zatěžuje. Přislíbili jsme také součinnost při jednáních se Sokolovskou uhelnou stran pozemků, jež by Vintířov potřeboval pro výstavbu nové cyklotrasy. Velkou pochvalu jsme pak dostali za podporu dobrovolných hasičů. Ta k jednotkám míří z rozpočtu kraje a je zacílená na jejich vybavení,“ upřesnil hejtman Petr Kulhánek.

Závěrečnou zastávkou cest po Sokolovsku byla Mírová, kde na hejtmana a radního čekala starostka Lenka Baštová s místostarostou Zdeňkem Bílským. Investiční prioritou obce byla v uplynulých letech oprava a výstavba nových chodníků. Rádi by zde ještě vybudovali pumptrackovou dráhu pro děti, na to jim však už nezbývají volné prostředky a nedaří se ani najít vhodný dotační titul pro možné financování. Velkým tématem společného jednání pak byla povodeň, která Mírovou postihla před Vánoci, a související úprava dvou mostů, jejichž malý profil brání průtoku vody. Jeden z nich je ve správě Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje a druhý by měla obhospodařovat obec, protože po něm vede obecní komunikace. „Po poradě s Povodím Ohře je potřeba rozšířit jejich profil a obec na ten svůj nemá dostatek finančních prostředků. Odhadem by celková rekonstrukce mostu měla vyjít na 20 milionů korun. Určitě proto prověříme možnosti některého z protipovodňových programů,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru