Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Karlovarský kraj pokračuje v podpoře středoškoláků. Pokud splní stanovená pravidla, mohou ročně získat až 4 tisíce korun díky stipendiím. Za první pololetí školního roku 2023/2024 bude podpořeno na 793 studentů částkou přesahující 1,2 milionu korun. Rozhodla o tom Rada Karlovarského kraje na svém pondělním zasedání.

„Celkem jsme obdrželi 16 žádostí od středních škol ve výši 1 263 000 korun. V porovnání s prvním pololetím školního roku 2022/2023 je částka vyplácených stipendií za první pololetí letošního školního roku o 223 500 korun vyšší. Stipendia jsou poskytována žákům všech oborů vzdělání vyučovaných na středních školách zřizovaných krajem, vyjma gymnázií, lyceí a praktické školy dvouleté,“ uvedl krajský radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.

Pro žáky 1. ročníku činí stipendium 1 tisíc korun za pololetí. Ve 2. ročníku dostanou 1 500 korun a ve zbývajících dvou ročnících pobírají 2 tisíce korun. Podmínkou pro získání podpory je to, že se žák vzdělává v denní formě vzdělávání a ve sledovaném období mu nebyla uložena žádná kázeňská opatření. Zároveň nemá neomluvenou absenci, je hodnocen z chování známkou „velmi dobré“, dosáhl celkového průměru známek na vysvědčení u oborů ukončovaných maturitní zkouškou do 1,5, u odborných předmětů nebyl hodnocen horší známkou než „dobrý“ a u odborného výcviku horší než „chvalitebný“. Jeho celkové hodnocení na vysvědčení pak musí být „prospěl s vyznamenáním“ nebo „prospěl“.

Evidenci a vyplácení stipendií zajišťují střední školy samy. „V prvním pololetí letošního školního roku bylo nejvíce žádostí o stipendium evidováno u Obchodní akademie, vyšší odborné školy cestovního ruchu a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary. Druhý nejvyšší počet žádostí pak měla Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary a na pomyslné třetí příčce se umístila Střední průmyslová škola Ostrov,“ doplnil radní Jindřich Čermák.

Veškeré informace o krajských stipendiích pro středoškoláky, ale i pro vysokoškolské studenty, najdou zájemci na stránkách Školského portálu Karlovarského kraje.

.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru