Foto: město Chodov
Karlovy Vary

Chodov – Chodov v letošním roce rozšíří kamerový systém v ulicích o další čtyři body. Kamery městu slouží už rovných dvacet let a na svém kontě mají řadu zásluh.

V minulých dnech jejich služeb například využil policejní vyjednavač, který zasahoval u městské knihovny, kde vyhrožoval skokem ze střechy muž. „Zprostředkovali jsme obraz z kamery do mobilního telefonu a bylo tak možné monitorovat pohyb muže po střeše a  zároveň dle potřeby přesouvat dopadové matrace,“ popsal událost Antonín Kortus, velitel chodovské městské policie, která kamerový systém obsluhuje.

Podle něj se nejedná o ojedinělý případ, kdy kamery poslouží dobré věci. „Pomáhají také při lokalizování požárů, nebo odhalování zdroje kouře vzniklého například vypalováním měděných kabelů, nebo trávy, s pomocí systému se podařilo objasnit také řadu dopravních nehod,“ doplnil velitel.

V současnosti mohou strážníci na služebně pozorovat dění v Chodově z 83 kamer. Brzy k těmto bodům přibydou dva věžové domy v Poděbradově ulici, restaurace Daliborka nedaleko nákupního střediska LIDL a věžový dům v ulic Školní, kde mimo jiné kamera dohlédne na provoz dětského provazového hřiště.

Kamerový systém se stal za dvacet let v Chodově podle velitele každodenním pomocníkem nejen pro strážníky, kteří záznamy z kamerových systémů využívají jako důkazní materiál při oznamování přestupků příslušným správním orgánům, ale také pro další oprávněné instituce, zejména pro Policii ČR nebo orgány činné v trestním řízení. „S jeho pomocí se podařilo odhalit celou řadu případů protiprávního jednání a usvědčit řadu pachatelů,“ uzavřel Antonín Kortus.

V první etapě zavádění systému v letech 2004–2005 byly uvedeny do provozu čtyři analogové kamery. Historicky první instalovanou kamerou byla kamera na střeše domu v ulici ČSM 690.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru