Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, která bude létat jednou za dva týdny, s termínem zahájení 23. 5. 2024. 

„Linka na trase Karlovy Vary – Taškent není pro karlovarské letišti úplnou novinkou, létala se již v letech 2017 a 2019. Nicméně osobně jsem samozřejmě velmi rád za zájem o obnovení této linky ze strany uzbeckého operátora. Turisté z Taškentu do České republiky cestují velmi často za lázeňskými procedurami, věřím proto, že lety přímo do Karlových Varů budou znamenat nejen další rozvoj leteckého provozu na Letišti Karlovy Vary, ale posílí také oblast lázeňství. Oba tyto faktory vnímám jako velmi přínosné pro Karlovarský kraj,“ uvedl neuvolněný zastupitel s gescí v oblasti dopravy Jan Bureš.      

Tour operátorem obnovené linky do Taškentu je uzbecká společnost Asia Luxe LLC, leteckým dopravcem pak bude společnost Uzbekistan Airways. Letadlo A320neo Uzbekistan Airways bude přistávat na Letišti Karlovy Vary každý druhý čtvrtek v měsíci, a to v čase 13:50 hod., odlétat bude v 15:20 hod. Kapacita letadla je 150 míst, ta však bude s ohledem na kratší dráhu karlovarského letiště snížena na maximálně 125 osob. Spojení Taškentu a Karlových Varů je historicky nejdelší leteckou linkou provozovanou do našeho regionu a zpět. Letová vzdálenost mezi Taškentem a Karlovými Vary je přibližně 4300 km a doba letu trvá zhruba pět a půl hodiny.

„Letiště je na lety z Uzbekistánu připraveno a vybaveno. Máme radost, že společnost Asia Luxe se i přes limitaci danou délkou naší přistávací dráhy rozhodla, že charterovou linku bude provozovat. Zároveň věříme, že v budoucnu, kdy do dojde k prodloužení a rozšíření dráhy, bude naše letiště atraktivní i pro další klienty ze středoasijských republik, kde je o cesty do Karlovarského kraje mezi turisty velký zájem. A to i přesto, že vízová politika pro tyto státy ze strany České republiky je značně restriktivní“, doplnila jednatelka Letiště Karlovy Vary Alice Justina Undus.    

„Již v loňském roce, kdy nás navštívila uzbecká delegace sestavená z lékařů a ředitelů sanatorií, jsme byli informováni o velkém zájmu uzbecké veřejnosti o návštěvy lázní v našem regionu. Tato slova se naplnila a mě velmi těší, že uzbeckou stranu neodradila od letů do Karlových Varů nutnost snížení kapacity letadel. Na rozšíření a zároveň prodloužení ranveje samozřejmě intenzivně pracujeme, jedná se však o časově a finančně velmi náročnou akci,“ uzavřel hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru